Темна риба з темних вод

04.10.2016
Темна риба з темних вод

Риби стільки ж. Обсяг вилову збільшили, відтіснивши браконьєрів.

Наприкінці вересня минуло сто днів із початку роботи рибоохоронного патруля в Київській області. За цей час спеціалізовані патрульні провели 270 рибоохоронних рейдів та викрили 302 порушення правил рибальства. У рамках оперативних заходів вилучили 3 133 кілограмів водних біоресурсів, з яких 1 156 — у рибалок-промисловиків та 1 072 — при незаконному придбанні чи збуті. Під час проведених рибоохоронних операцій затримали 32 транспортних засоби та 435 знарядь лову. 
За цей період патрульні склали 197 справ та передали їх до суду для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Сума збитків, завданих рибному господарству, за попередніми розрахунками, — 638 918 гривень.
Рибоохоронний патруль, контролюючи дотримання правил рибаль­ства на водоймах Київщини, патрулює акваторії, реагує на повідомлення громадян про порушення правил рибальства, контролює ведення промислового вилову риби. «Ця робота приносить відчутні результати. Уже перші місяці контролю патруля, як свідчать звіти промисловиків, сприяли детінізації галузі: упродовж червня—серпня нинішнього року легітимний вилов на Київському водосховищі виріс на 30 відсотків, а на Канівському водосховищі — на 57 відсотків порівняно з відповідним періодом 2015 року», — повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів. 
Протягом першої «стоденки» патрульні провели низку гучних затримань порушників правил рибальства, наприклад браконьєра, який ятерями біля Яготина вилов 300 кілограмів риби. Кілька днів тому, на одному з ринків Києва вилучили з продажу 210 заборонених знарядь лову, виготовлених для браконьєрства.
Рибоохоронний патруль працює за новими стандартами роботи. 45 патрульних Київщини було відібрано з двох тисяч претендентів через відкритий конкурс. Вони пройшли фахове навчання в українських та стажування у європейських фахівців. Пілотний рибоохоронний патруль розпочав роботу 16 червня на Київщині. До кінця року його буде оснащено сучасною технікою — човнами, автомобілями, тепловізорами. Законопроект, що передбачає відповідне фінансування, Верховна Рада підтримала у вересні. 
Окрім рибоохоронних патрулів, у всіх регіонах України для забезпечення на водоймах системи контролю європейського рівня запровадять ще й електронну систему моніторингу суден та звітності про вилов для рибалок-промисловиків, а також сертифіката походження риби, повідомили в Держрибагентстві.