Бойовики роблять все для того, щоб зірвати угоди про тиждень тиші

28.09.2016
Спостережна місія ОБСЄ відзначає у своїх звітах за останні дні, що на лінії розмежування «ситуація спокійна, хоча патрулі й фіксують вибухи». При цьому ці вибухи спостерігачі фіксують і в районі трьох пунктів, де заплановано відведення сил протиборчих сторін — у селах Петрівське та Золоте, а також у Станиці Луганській.
 
У жодному звіті ОБСЄ не вказується, чи можуть призвести зафіксовані перестрілки та вибухи до нового відліку семи діб «тиші», необхідних для початку розведення сил i засобів, згідно з підписаними 21 вересня домовленостями у Мінську. Де-юре таке відведення сил має розпочатися вже 29 вересня, але оскільки ворог не дотримується угоди про тиждень «неухильного дотримання тиші», де-факто її вже порушено. 
 
За даними штабу АТО, позаминулої доби окупанти 40 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, в тому числі в районі Станиці Луганської, де сторони домовилися розвести війська і засоби на два кілометри. Внаслідок обстрілів поранення отримали троє захисників України. 
 
Речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко зазначає, що «вперше за два останні тижні в зоні конфлікту спостерігається певна ескалація». До того ж бойовики перешкоджають роботі спостерігачів місії ОБСЄ.
 
Згідно з даними української розвідки, озвученими Президентом Петром Порошенком, на неконтрольованій території Донбасу розміщено понад 700 російських танків, 1250 артилерійських систем, більше 1000 БТРів i 300 систем залпового вогню. І російські загарбники не збираються йти геть з української землі, як це передбачено Мінськими угодами. 
 
Тож важко не погодитися з головою Луганської обласної військової адміністрації Юрієм Гарбузом, який вважає, що, якщо відвести сили АТО від Станиці Луганської, її можна втратити. Тим більше що ватажок «ДНР» Олександр Захарченко наполягає на тому, що саме Україна має першою почати відведення своїх сил.
 
«Я поки що не розумію, як це зробити практично. Тому що відвести на кілометр... У нас Станиця Луганська, якщо ми йдемо на кілометр, ми просто втратимо Станицю Луганську. Я не хотів би втрачати ані сантиметра української землі. Я не вірю, що з їхнього боку буде дотримано режим тиші, тому що кожен день iдуть обстріли», — прокоментував пан Гарбуз ситуацію на фронті в ефірі «Радіо «Свобода». 
 
На думку керівника Луганщини, на переговорах у Мінську потрібно домовлятися не про відведення техніки на кілометр, а про повернення територій під українську юрисдикцію. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Співробітники СБУ затримали на Буковині зловмисника, який фінансував бойовиків «ЛНР». Для проведення своїх оборудок поплічник терористів заснував на тимчасово окупованих територіях спеціалізовану фінансову установу. Він перераховував безготівкові кошти, надані бойовиками, на територію України, де переводив їх у готівку та обмінював на російські рублі. 
 
«Гроші на окуповану бойовиками частину Луганщини через територію Росії він доставляв особисто або через кур’єрів», — повідомляють у СБУ.
 
Упродовж 2015—2016 років у такий спосіб сепаратист «конвертував» понад 34 млн. грн. Під час обшуків в автомобілі та квартирі, де він тимчасово мешкав, співробітники СБУ вилучили понад 50 банківських карток, оформлених на підставних осіб, 50 тис. гривень та одну тисячу євро. На банківських рахунках затриманого заблоковано понад мiльйон гривень.
 
Зловмиснику оголошено про підозру за фактом фінансування тероризму.