Подушка винна: як не «наспати» собі зморщок

27.09.2016
Подушка винна: як не «наспати» собі зморщок

Від того, на якій подушці спимо, залежить наша краса? (Фото з сайта pozvonok.ru.)

Краса нашої шкіри залежить від того, як ми... спимо. Такого висновку дійшли фахівці Американської асоціації естетичних пластичних хірургів, проаналізувавши стан шкіри і звички людей у віці від 30 до 50 років. «Більшість із нас знають про важливість повноцінного сну, але не менше значення має й те, як ми спимо: пози під час сну, типи подушок, — каже пластичний хірург Стівен Крант. — Для тих, хто спить на боці або використовує подушки з грубою поверхнею, проблема зморщок на шкірі стає актуальнішою, ніж для решти людей. Це пов’язано з тим, що ви постійно тиснете на різні сторони обличчя подушкою з жорстким покриттям протягом тривалого часу. Я рекомендував би спати на спині, використовувати більш гладкі поверхні подушок, і, звичайно, купувати лише перевірені засоби догляду за шкірою». 
Лікар нагадує також, що в сонячні дні важливо користуватися захисними кремами. «Люди вважають, що такі засоби потрібні лише на пляжі, коли засмагаємо. Але сонце діє на нас повсякчас і навіть узимку. Тому не забувайте про засоби захисту від ультрафіолету». Стівен Крант радить обов’язково зволожувати суху шкіру, використовувати м’які очисники і дотримуватися збалансованого харчування. Тільки так можна зміцнити еластичність шкіри. 
Однак, зауважує лікар, велике значення має не лише спосіб життя, а й генетика. Зверніть увагу, як старіли ваші батьки, дідусі й бабусі. Якщо в них глибокі зморшки почали проявлятися в ранньому віці, найімовірніше, вам не вдасться цього уникнути. «Гени в цьому питанні, звісно, відіграють визначальну роль, — каже фахівець. — Однак нехтувати елементарними правилами з догляду за собою не можна у будь-якому разі».