Спокій — головна зброя проти псоріазу

27.09.2016
Спокій — головна зброя проти псоріазу

Щойно помітили незвичні висипи на шкірі — негайно до фахівця! (Фото з сайта likar.info.)

Шкідливі звички — «на руку» недузі

Підступні червоні плями на шкірі... Звідки вони взялися і чому так нестерпно докучають? Ще й зустрічні незнайомці поглядають пильно, ніби ти їм щось завинив. І зрозуміти не можеш — звідки те лихо взялося? Доки лікар не скаже: це псоріаз. Але руки опускати не варто. І не можна! Хвороба складна, однак із нею можна «домовитися».
 
Псоріаз — хронічне неінфекційне ураження шкіри. Недуга починається з характерного висипу — однієї або кількох невеликих червоних плям. Шкіра на них лущиться, стає дуже сухою. Ці новоутворення (лікарі називають їх псоріатичними бляшками) злегка піднімаються над поверхнею шкіри. Саме вони є осередками хронічного запалення.
 
Крім червоних, плями можуть бути рожевого, білого, сріблястого кольору. Уражена шкіра потовщується, лущиться. Висип може і не викликати суб’єктивних відчуттів, а може свербіти, тріскатися і кровити. В окремих випадках, коли він набуває мокнучого характеру, це свідчить про стрімкий, агресивний перебіг захворювання. Псоріатичні висипи з’являються на будь-яких ділянках тіла. Та найчастіше псоріаз «обирає» лікті, коліна, волосисту частину голови.
 
— Спровокувати недугу може тривале нервове напруження, стреси, травми шкіри, алергія, реакція на медикаменти, інфекційні та вірусні захворювання, надмірна вага, ожиріння, — розповідає столичний лікар-дерматолог Олександр Літус. — «На руку» недузі й шкідливі звички: зловживання алкоголем, куріння. Однак основний фактор виникнення недуги — спадковий.

«Хворих просили залишити басейн, перукарню...»

Медики наголошують: лікування необхідно розпочинати негайно, інакше не уникнути ускладнень і рецидивів. Адже при неадекватній та несвоєчасній терапії хвороба може зробити з людини інваліда: спровокувати псоріатичну артропатію (важке ураження суглобів). Псоріаз також підвищує ризик серцево-судинних захворювань: 70 відсотків хворих ризикують отримати інфаркт. Недуга може призвести до серйозних порушень ендокринної системи. 
 
Звертатися з такою проблемою необхідно до лікаря-дерматолога. Фахівець назначить дослідження зіскоблювання шкіри, обов’язково перевірить стан усього організму.  
 
«На жаль, значна частина українців, хворих на псоріаз, нічого не знає про те, де отримати професійну консультацію та високоякісну спеціалізовану медичну допомогу — із застосуванням апаратних, медикаментозних методів лікування, бальнеотерапії, психотерапії, — говорить  президент Української академії дерматовенерології Олег Кащенко. — Тому прагнемо застерегти їх від послуг та ліків сумнівної якості, що призводять до тяжких наслідків захворювання та інвалідності. Що необхідно насамперед? Масові роз’яснювальні заходи з боку органів охорони здоров’я та профільних громадських організацій».
 
Медики наголошують: псоріаз може з’являтися у будь-якому віці. І новонаро­джені, і малеча, і люди літнього віку можуть зіткнутися з такою проблемою. Однак важливо знати: недуга не передається від людини до людини. За всю історію не зафіксували жодного факту, коли б хворі заразили інших. Водночас багато пацієнтів розповідають про випадки неприхованої дискримінації, коли їх просили залишити басейн, перукарню, спортзал та інші місця загального користування. Тому обізнаність про недугу необхідна кожному.

Відкиньте зайву ніяковість

«Боротися з псоріазом треба у національному масштабі, — зауважує Олександр Літус. — Тому лікарі потребують методичних вказівок iз діагностування та лікування псоріазу, пацієнти — книгу з порадами та рекомендаціями щодо контролю захворювання і догляду за собою. Такі книги й інформаційні матеріали поширюємо в усіх регіонах під час щорічних днів псоріазу, сподіваємося, це допоможе зацікавленим отримати більш глибоке розуміння проблеми». 
 
Хоча псоріаз — діагноз на все життя, з недугою можна повноцінно жити, каже лікар. Пацієнт здатен контролювати захворювання з допомогою лікування. Воно поділяється на загальне і місцеве. Системну терапію здійснюють із допомогою таблеток, ін’єкцій, крапель­ниць, препаратів для зміцнення імунітету. Зовнішню терапію (з використанням крему, мазі, гелю) застосовують при легкій і помірній формі недуги. Помічною є і фітотерапія, і лікування з допомогою ультрафіолетових променів.  Усі методи ефективні, головне — не зволікати з візитом до фахівця. 
 
Однак чи не найважливіший чинник у терапії псоріазу — внутрішня готовність людини до лікування. Зрозуміло, що псоріаз — серйозна проблема із здоров’ям, яка впливає на життєдіяльність, але ставитися до неї потрібно не як до діагнозу, а як до способу життя. Не панікувати, адже спокій — головна зброя проти недуги.
 
Що важче в психологічному плані людина сприймає свій діагноз, тим агресивніше прогресує хвороба. Намагайтеся сприймати псоріаз просто як шкірне захворювання. Воно жодним чином не позначається на особистості людини. Не ховайтеся від друзів, відкиньте зайву ніяковість. Лікарі запевняють — регулярно доглядаючи за шкірою, дбаючи про здоров’я, можете жити повноцінним життям: навчатися, подорожувати, закохуватися і одружуватися, народжувати дітей, будувати кар’єру. 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Майже три відсотки населення світу хворіє на псоріаз. Понад півтора мільйона українців мають цю недугу, значна частина недужих — діти. Однак медики наголошують: попри те, що повністю позбутися проблеми неможливо, хворий на псоріаз може вести повноцінне життя, якщо навчиться тримати хворобу під контролем і дотримуватиметься рекомендацій лікаря. Найголовніше — не намагатися приховати недугу, а звертатися за підтримкою до медичних фахівців.