Із жовтня 14-річні українці отримуватимуть нові пластикові паспорти

23.09.2016
Із жовтня 14-річні українці отримуватимуть нові пластикові паспорти

Уже з 1 жовтня пластикові паспорти мають видавати 14-річним українцям. (Фото з сайта allkharkov.ua)

Ще на початку січня замість звичайного паперового посвідчення особи — спадку від СРСР, в Україні ввели пластикові ID-картки. Якщо спочатку їх видавали лише 16-річним підліткам, то вже з 1 жовтня новий документ отримають українці, які досягли 14-річного віку.
 
Таке нововведення не традиційне для України, проте є загальносвітовою практикою документування громадян із набуттям часткової дієцездатності. У світі це трактують можливістю особи самостійно приймати рішення, обирати місце проживання абощо. 
 
Якщо попередні паперові документи діяли протягом усього життя, лише двічі слід було змінити фото, то нові — мають термін дії. Особи, які оформлятимуть документи y віці 14-18 років, отримають паспорт строком дії 4 роки, після 18 років — на 10. У Міграційній службі кажуть, обмежений строк дії документів y підлітковому віці — це світова практика, обумовлена «суттєвими фізіологічними змінами y даний період». 
 
Новий документ чимось схожий на водійські посвідчення, але, окрім кольорової фотографії та даних про його власника, на ньому є електронний підпис, номер облікової картки платника податків (так званий ідентифікаційний код) та безконтактний електронний носій.
 
Саме на чипі міститься інформація про власника документа, сімейний стан та місце проживання. Пластикові паспорти міститимуть текст українською та англійською мовами, при цьому транслітерацію можна буде зберегти за раніше виданими документах.
 
Важливо, що всі випадки доступу до персональних даних особи фіксуватимуться в автоматичному режимі та зберігатимуться. Власник персональних даних зможе безкоштовно отримувати інформацію про те, хто, коли та на якій підставі переглядав інформацію про нього в Реєстрі. Після створення електронних сервісів власники цих документів отримуватимуть суттєві переваги. 
 
«Моя дитина отримала паспорт. Замість паперової книжечки картка з чипом. Диво техніки. Тільки непрацююче. Бо терміналів для цих карток по країні ще немає. Тому всю інформацію з чипа роздруковують на папірчику, який треба носити разом iз карткою. Кажуть, повністю паспорт запрацює років за два. Цікаво, як це буде потім? Хочеш одружитися — клік мишкою, переїхав на інше місце — знову клік. Заїло мишку — все, капець», — так коментує телеведуча Наталка Фіцич новий паспорт своєї 16-річної доньки, який та отримала днями.  
 
«Папірчик» на додаток до «пластика» y Міграційній службі пояснюють метою уникнення ускладнень із підтвердженням місця реєстрації у перші місяці. Паперовий витяг iз реєстру не потрібно носити із собою — його слід надавати лише у випадках, коли необхідно підтвердити документально місце реєстрації.
 
У відомстві запевняють, що дані про громадян, які містяться на паперових носіях, будуть поступово оцифровані та внесені до Єдиного державного демографічного реєстру.
 
ВАЖЛИВО ЗНАТИ
 
Обов’язкової заміни, так само як і встановлення граничних термінів дії раніше виданих документів, не має. Таким чином усі охочі за бажанням зможуть скільки завгодно користуватися паспортами у вигляді книжечки. Однак нові паспорти старого зразка більше не видаватимуть. Вперше 14-16-річним документ видадуть безкоштовно, всім іншим – за плату.
 
Громадяни здійснюватимуть лише один платіж – адміністративний збір. Порядок його обчислення визначено законом як сума вартості бланку, персоналізації та адміністративної послуги. У новому законі прописано, що платіж не може бути більше 10% мінімальної заробітної плати (зараз 145 грн.).