На Донеччині вимагатимуть від Росії компенсації за зруйновані міста і села

21.09.2016
Для того щоб поновити зруйновані будівлі в містах і селах на лінії розмежування, необхідно мати чималий фінансовий ресурс, від 3 до 5 мільярдів гривень. Такі підрахунки озвучив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.
 
На його думку, такі «гарячі» населені пункти на передовій, як Широкине, Піски, Водяне, Опитне, Жованка, необхідно не відновлювати, а зводити «з нуля».
 
«Що стосується відновлення житла. Ви бачили, що відбувається в Широкиному? Там потрібно заново відбудовувати. Не ремонтувати, не там щось підмазати... Фактично потрібно з нуля відновлювати Широкине, Піски, Водяне, Опитне. На сьогодні дуже багато питань у Жованці й в інших населених пунктах», — сказав «губернатор» Донеччини виданню «Новини Донбасу».
 
За даними обласної влади, цього року заплановано відновити 20 будинків у Мар’їнці, незважаючи на бойові дії. Згідно з законодавством, відновлення житла в зоні АТО відбувається за рахунок коштів державного бюджету та за рахунок компенсації країною-агресором.
 
«Тобто ми вимагатимемо від Росії компенсувати те, що вони накоїли тут, у нас в Україні. Зараз говорити про якийсь проект із відновлення населених пунктів на лінії розмежування не доводиться, і таких проектів поки немає», — сказав пан Жебрівський.

А ТИМ ЧАСОМ...

Українські вояки відбили дві атаки диверсійно-розвідувальних груп бойовиків поблизу сіл Новоолександрівки та Новозванівки з боку Калинового, що на Луганщині. Як повідомляє штаб АТО, окупанти атакували позиції ЗСУ, відкривши вогонь з автоматів, кулеметів i підствольних гранатометів, але змушені були відступити.
 
Загалом позаминулої доби бойовики 22 рази відкривали вогонь по позиціях українських сил.
 
«Враховуючи заходи, які тривають у військових частинах окупаційних військ, можна зробити висновок, що основні зусилля противник зосереджує на посиленні підрозділів першого ешелону, вдосконалюючи систему фортифікаційного обладнання позицій та оборонних рубежів», — додають у штабі.