До останнього подиху: ув'язнених кримчан віправляють у Росію за відмову приймати російське громадянство

20.09.2016
Тортури (чи то моральні,чи то фізичні) проти полонених українських громадян упродовж останніх двох років стали для Кремля звичною практикою. Ці тиранічні, сталінські методи y Росії використовують не тільки проти політичних бранців — сучасних (російських) ворогів народу, a й проти звичайних в’язнів.
 
Так, днями y виправній колонії Республіки Адигея помер український громадянин Валерій Керімов. За скоєний злочин y грудні 2014-го Гагарінський і Балаклавський суди Севастополя засудили чоловіка до 6 років позбавлення волі. Спочатку Керімов перебував y колонії Криму, але вже на початку 2016-го його вивезли на територію Росії, звідки він звернувся до українських правозахисників із проханням допомогти перевестись на територію України.
 
Валерій Керімов був важко хворий. Він страждав на туберкульоз, а також гепатит «В» і «С», але відповідної медичної допомоги ув’язненому не надали. За словами адвоката громадської організації «Регіональний центр прав людини» Романа Мартиновського, y колонія Росії є неписане правило — адміністрація забороняє засудженим мати на руках якісь медичні документи, що підтверджують стан їхнього здоров’я, без документів дуже складно поскаржитися на якийсь орган, а тим більше в Європейський суд з прав людини.
 
За словами правозахисника, Керімов звертався з клопотанням про скасування йому міри покарання у зв’язку із захворюванням, яке дає право бути звільненим від відбування покарання, відповідно до російського законодавства. За два тижні до смерті російський суд відмовив українцю y клопотанні.
 
«Ми встигли від особи померлого звернутися в Європейський суд з прав людини з проханням вжити термінових заходів згідно з правилом 39 Регламенту суду, і суд зрештою витребував необхідну інформацію від уряду Російської Федерації, але, на жаль, влада Росії не вжила жодних заходів для забезпечення невідкладного лікування, і ув’язнений помер», — розповідає Мартиновський.
 
За даними Української Гельсінської спілки, з анексованого Криму до Росії перевезли 2200 ув’язнених, які на момент окупації півострову відбували покарання на його території. Натомість в українському МЗС цифру називають значно меншу — півтори сотні громадян, з яких за правовою допомогою до українського омбудсмена звернулися родичі лише двадцяти осіб.
 
За інформацією правозахисників, ув’язнених кримчан відправляють у Росію за відмову приймати російське громадянство.
 
До речі, після анексії Криму офіційний Київ звернувся до Москви з вимогою передати Україні осіб, які були засуджені вироками українських судів і відбували покарання на території Криму або Севастополя.
 
Утім тодішній російський омбудсмен Елла Памфілова заявила, що це можливо тільки відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб. Ця конвенція передбачає переміщення засуджених з території однієї держави на територію іншої.
 
Таким чином, Україна не може використовувати її стосовно людей, які перебувають у Криму, оскільки півострів залишається українською територією відповідно до української Конституції та міжнародних норм.