Удар Сноудена: таємниці спецслужб США — у кубику Рубика

16.09.2016
Удар Сноудена: таємниці спецслужб США — у кубику Рубика

Сноудена зіграв Джозеф-Гордон Левітт. (Фото з сайта ufd.ua.)

Цього тижня в український прокат вийшов фільм «Сноуден». Біографічну стрічку зняли за реальними подіями недалекого минулого. В основі фільму — книги «Файли Сноудена: Історія найрозшукуванішої людини в світі» Люка Гардінга та «Час спрута», яку написав російський адвокат Сноудена Анатолій Кучерена.
 
Головний герой, якого зіграв Джозеф-Гордон Левітт, від початку мріяв служити своїй батьківщині, хоча зі здоров’ям у нього не надто склалося, тому звичайним військовим не став. Його здатність розбиратися в інформаційних технологіях і цікавість знати те, чого не знають інші, — привела його у спецслужбу США.
 
Спочатку молодий чоловік безапеляційно вірив в уряд США і всі методи роботи, підтримував і розробляв елементи антитерористичної програми. 
 
Коли розпочалася кар’єра Едварда у спецслужбах, ніхто не міг припустити, що саме він, Сноуден, зробить одне з найгучніших викриттів в історії, оприлюднивши секретні документи, що стосуються тотального стеження США за своїми громадянами та громадянами інших держав.
 
Відкривши іншим очі на правду, він назавжди закрив для себе двері у щасливе майбутнє: відмовився від кар’єри, коханої дівчини і батьківщини, яка назвала його зрадником.
 
То хто ж він, Сноуден, — зрадник, хакер чи правозахисник? У фільмі режисер Олівер Стоун шукає відповідь на це питання. А розповідає про молодого чоловіка, який захоплюється величчю своєї держави, уміє кохати і страждає від епілептичних нападів.
 
А ще відмінно складає кубик Рубика, в якому принагідно — у фільмі — зміг винести таємниці, які сколихнули Америку та весь світ.