У Криму змушують йти на вибори до Держдуми, погрожуючи звільненнями

14.09.2016
В анексованому Криму всупереч міжнародному праву та застереженням міжнародних організацій 18 вересня вперше відбудуться вибори до Державної думи Росії. Серед кандидатів-самовисуванців — представники «Єдиної Росії» Костянтин Бахарєв, Світлана Савченко та Андрій Козенко, а за партійними списками балотуються нинішній голова півострова Сергій Аксьонов, його заступники Михайло Шеремет і Руслан Бальбек та прокурор Криму Наталія Поклонська. 
 
Днями глава Меджлісу кримськотатар­сь­кого народу Рефат Чубаров закликав осіб 18 років і старших бойкотувати незаконні вибори, адже таким чином доросле населення намагаються «залучити в співучасники нового злочину». «Бойкот виборів — мирна ненасильницька форма опору російським окупантам. Бойкот виборів — це наша підтримка політичним в’язням та їхнім родинам.
 
18 вересня — жодної чесної людини на виборчих дільницях Криму. Продемонструємо 18 вересня російським окупантам справжню єдність кримськотатарського народу і всіх патріотів Криму, перед тим, як вони, окупанти, будуть спішно залишати нашу землю», — закликає Чубаров. 
 
Підтримує главу Меджлісу й кримчанин та колишній політичний в’язень Геннадій Афанасьєв. Коментуючи «УМ» майбутні вибори, Геннадій переконаний, що Кремль робитиме все можливе, щоб вибори відбулися, адже «допоки у Росії буде тиранічний режим — доти голоси будуть накручуватися на користь державної партії». Утім колишній бранець побоюється, що через можливі утиски та переслідування з боку Кремля  люди на вибори підуть. 
 
Тим часом представники окупаційної влади Криму змушують людей іти на вибори до Держдуми під загрозою звільнення з роботи і зниження заробітної плати. За словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, вони мали вже кілька звернень iз приводу того, що де-факто «кримська влада» використовує так званий адмінресурс, щоб змусити людей піти на ці вибори. Правозахисниця переконана, що Росія навряд чи прислухається до думки про неможливість проведення виборів на окупованих територіях, адже «вкотре намагається легалізувати свою присутність у Криму».
 
Мало відбутися голосування і на території материкової України на чотирьох дільницях у дипломатичних представництвах Росії в Києві, Харкові, Одесі та Львові. Однак через наміри РФ провести голосування в анексованому Криму Україна заборонила в принципі проводити вибори  на своїй території. Згідно з Конституцією України, Крим є невід’ємною частиною України, і тому проведення там російських виборів є неприпустимим, — заявляє офіційний Київ. У Росії з такою позицією не згодні, мовляв, Крим є «невід’ємною частиною Росії», а тому рішення про проведення виборів там є винятково прерогативою Москви.
 
Попри непохитну позицію  Євросоюзу відносно незаконної анексії Росією українського Криму та відмову ОБСЄ направити спостерігачів на територію півострова для моніторингу цих парламентських виборів, у Кремлі жодних порушень щодо проведення голосування не бачать, а тому будь-що налаштовані провести вибори. 

ПІДКУП

Намагаються підвищити явку на вибори у Криму не тільки погрозами, а й заохоченнями. Під вибори у Держдуму студентам Кримського федерального університету імені Володимира Вернадського вручили свідоцтва про іменні стипендії у сумі майже 8 тисяч рублів. Про «купівлю голосів» свідчить той факт, що свідоцтва студентам вручав спікер Володимир Константинов, який якраз зараз проводить виборчу кампанію як кандидат у депутати Держдуми РФ. Він закликав «підтримати кримчан-кандидатів у депутати Держдуми РФ на майбутніх виборах 18 вересня».