До 15 вересня доля безвізового режиму для України буде визначена остаточно

06.09.2016
Профільний комітет Європарламенту з внутрішніх справ та громадянських прав на вчорашньому засіданні представив доповідь щодо рекомендації надати Україні безвізовий режим, повідомляє «Євроньюс».
 
Доповідь представила доповідачка з українського питання Марія Габріель. Раніше рекомендацію надати безвізовий режим Україні вже схвалив Комітет iз міжнародних справ. Для набуття чинності безвізового режиму доповідь має затвердити профільний комітет, потім питання має схвалити Європарламент, а після того — Рада ЄС.
 
5 вересня представлення розпочалося о 18.00 за Києвом, а поправки до документа в комітеті прийматимуть до 15 вересня. Очевидно, що після цієї дати доля безвізу для України буде визначена остаточно. Україну на засіданні комітету представляла заступник керівника МЗС Олена Зеркаль. Представники української влади заявляли, що сподіваються на отримання безвізового режиму до кінця осені 2016 року.
 
Те, що Україна та Грузія отримають візову лібералізацію ще цього року, підтвердив минулої суботи і комісар ЄС iз питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган. Він повідомив, що цього року в Європейському парламенті і серед країн-членів ЄС буде ухвалене рішення про лібералізацію візового режиму для України та Грузії. «Серед країн-членів існує очікування того, що обидві країни мають отримати це (візову лібералізацію. — Ред.).
 
Європейський парламент і Європейська рада мають дати «зелене світло» в цій справі», — заявив Ган, спілкуючись із кореспондентом «Радіо «Свобода» на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Братиславі. Джерела «Радіо «Свобода» в ЄС переконані, що це станеться в жовтні або листопаді 2016 року, і громадяни України та Грузії зможуть їздити до країн Шенгенської зони без віз уже взимку.
 
Улітку Німеччина заблокувала рішення про надання лібералізації візового режиму Грузії. Берлін побоювався сплеску злочинів, скоєних грузинами в Німеччині. Ган вважає, що створення наприкінці осені механізму припинення видачі віз із боку ЄС у разі виникнення проблем «має усунути всі суперечливі питання».
 
З Європи надійшла ще одна важлива новина стосовно України. Під час візиту до Осло в неділю, 4 вересня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив про підготовку за участі ОБСЄ нового документа, спрямованого на підтримку хиткого перемир’я на Донбасі. «Ми працюємо з ОБСЄ над новими правилами для збереження перемир’я. Зараз ми зайняті підготовкою, що дозволить незабаром знову провести зустріч на рівні міністрів», — цитує міністра інформагенція «Рейтер».
 
Штайнмаєр додав, що новий документ буде готовий упродовж «кількох тижнів». Водночас Штайнмаєр не уточнив, який саме документ готується і про які саме правила йдеться. Глава МЗС Німеччини зазначив, що не задоволений імплементацією Мінських домовленостей як Росією, так і Україною, а рівень безпеки на Донбасі лишається «справді недостатнім».
 
До складу ОБСЄ входять 57 країн. Цього року Німеччина головує у цій міжнародній організації. 
 
Минулого четверга міністерство фінансів США розширило санкції проти Росії у зв’язку з втручанням у справи України. Новими санкціями будуть охоплені, зокрема, підприємства, які будують міст через Керченську протоку. Американська адміністрація неодноразово заявляла, що розгляне питання послаблення санкцій лише після імплементації Мінських домовленостей про складання зброї на сході України.