28 вересня стане відомо, якою ракетою збили «Боїнг 777» біля Донецька

02.09.2016
За два роки розслідування авіакастрофи «Боїнга 777», жертвами якої стали 298 людей, міжнародна експертна група з’ясувала, що літак був збитий ракетою системи «БУК» iз території, контрольованої бойовиками — російської 53-ю зенітно-ракетною бригадою. А група журналістів-розслідувачів Bellingcat на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17.
 
Уже 28 вересня прокуратура Нідерландів представить черговий офіційний звіт, в якому обіцяє назвати точну модель ракети, якою збили літак, і розкрити результати кримінального розслідування, повідомив представник прокуратури Нідерландів Вім де Бруїн.
 
Однак родичам жертв «Боїнга», схоже, цього недостатньо. Вони вважають, що Україна, Росія і США «не надали всієї важливої інформації» про катастрофу, тому просять втрутитись представництво ЄС.
 
Люди написали колективного листа до високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням допомогти зібрати більше інформації про катастрофу. «Для нас, усіх сімей, яких це стосується, дуже важливо, щоб злочинці постали перед судом», — ідеться в листі.
 
Автори звернення переконані, що існує різниця між втручанням у хід розслідування і належною співпрацею всіх зацікавлених країн, тому просять «натиснути» на Україну, Росію та США, щоб ті надали зображення радарних даних і супутникових знімків, пише голландське видання NLTimes.
 
Родичі загиблих також зазначають, що не можуть попросити про сприяння прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, бо в нього в цій справі зв’язані руки, адже саме в Голландії проходить розслідування трагедії.
 
І будь-які дії з його боку можуть бути кваліфіковані як втручання у слідство.