«Не наші»: кримська молодь не вважає себе росіянами

02.09.2016
«Не наші»: кримська молодь не вважає себе росіянами

(Фото з сайта obozrevatel.com.)

Більша частина молодого населення анексованого Криму не ідентифікує себе як громадян Росії. Про це свідчать результати дослідження «Відкрита думка — Крим», проведеного неформальним співтовариством соціологів «Відкрита думка», передає «Крим.Реалії».
 
Так, лише 38% респондентів у віці від 18 до 24 років і 37% — у віці від 25 до 54 років вважають себе громадянами РФ, тоді як серед учасників опитування, яким понад 55 років, цей показник становить 53%.
 
Водночас 43% опитаних молодих людей назвали себе в першу чергу кримчанами. Зі старшого покоління такий варіант обрали тільки 27% респондентів.
 
Учасників дослідження було розподілено на три групи: народжені кримчани, приїжджі й ті, хто народився не в Криму, але прожив на півострові понад дві третини життя. Серед людей передпенсійного і пенсійного віку корінних жителів удвічі менше, ніж серед молоді, — 43% і 87%, відповідно.
 
При цьому етнічних росіян, які народилися на півострові, в процентному співвідношенні вдвічі більше, ніж корінних кримських татар, ідеться в дослідженні.
 
Дослідники звертають увагу на те, що не давали точного визначення того, як їхні респонденти трактують поняття «громадянин Росії», — це, на їхню думку, тема для окремого дослідження.
Масове опитування кримчан проводили від 20 травня до 20 червня. Об’єктом дослідження виступали повнолітні жителі Криму.