МВС затягує справу Хатії Деканоідзе за її виступи російською

30.08.2016
МВС затягує справу Хатії Деканоідзе за її виступи російською

Працюєте в Українi — вчiть нашу мову.

Славнозвісний львів’я­нин, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка, борець за право говорити державною мовою  Святослав Літинський, не покладаючи рук, веде боротьбу з російськомовними чиновниками і кожного разу звертається до суду, щоб ті не лінувались , вчили українську мову і говорили нею. «Я не стомлююсь подавати позови, оскільки вважаю, що в державі має бути рівність перед Законом.
 
Не повинно бути жодних винятків. Навіть якщо Аваков — найкращий міністр, це не звільняє його від виконання Закону. Так само з Хатією Деканоідзе», — коментує пан Літинський черговий позов у розмові з «УМ». Нагадаємо, що у вересні 2015 року пан Літинський подавав до суду на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Тоді чиновник програв справу і таким чином Львівський суд визнав протиправним ненадання перекладу виступу міністра внутрішніх справ України українською під час представлення нової патрульної поліції у Львові.
 
Цього разу суд розглядатиме справу про невиконання 10 статті Конституції України керівником Національної поліції Хатією Деканоідзе. Пан Святослав звинувачує очільницю відомства у тому, що вона порушує мовне законодавство України. Як державний службовець, вона має розмовляти державною мовою — українською, а  грузинка завжди говорить російською. Отже, як заявляє позивач, вона не виконує Закон.  «Скажу чесно, я давав Хатії Деканоідзе рік. І дуже сподівався, що вона таки зможе почати говорити державною мовою під час несення служби в Україні», — розповідає  «УМ» Святослав Літинський. 
 
На урочистостях із нагоди річниці Національної поліції 4 серпня Хатія Деканоідзе виголошувала вітальну промову російською. Судове засідання за позовом пана Святослава до очільниці українських копів призначено на 2 вересня. «Вчора був суд на вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності Хатії Деканоідзе за порушення  Конституції України. Від МВС  ніхто не прийшов, суд відклали на 2 вересня на 11:30. Викликали Хатію. Хатіє, ви в Україні вже близько трьох років, може пора вже?» — риторично запитує  Святослав Літинський у соціальній мережі. 
 
Під час розмови з «УМ»  позивач розповів, що вважає  — це не суд затягує справу, а МВС,  і на те є причина: «Я чув про те, що Хатію Деканоідзе у вересні мають замінити — може, тому і відбувається затягування справи». На думку пана Святослава, Деканоідзе навряд прийде до суду, але він на цьому не зупинеться і вже готує подальші позови до чиновників, які відмовляються говорити українською. «Наступний позов стосуватиметься, ймовірно, Олександра Фацевича, який також на службі говорить російською», — трохи привідкривши «завісу» для «УМ», розповів позивач. 
 
Цікаво, що цього тижня також буде рішення суду й у справі щодо парламенту. У своєму позові пан Літинський вимагає від апарату Верховної Ради також надавати інформацію українською мовою. Таким чином він просить суд визнати протиправним ненадання апаратом Верховної Ради України автентичного перекладу всіх реплік (коментарів, виступів, доповідей, заяв), які опубліковані іноземною мовою у стенограмі засідання Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції від 16.03.2016 року, оприлюдненій на офіційному веб-ресурсі ВРУ. «За парламентаріїв брався б, але їх набагато важче дістати. А от апарат Верховної Ради зобов’язаний надавати інформацію українською мовою. Тому  йду системно: згори донизу», — резюмував пан Святослав. 
 
Із 2014 року викладач через суд домігся обов’язкового застосування української мови у кількох напрямах. Іноземні виробники пральних машин почали виготовляли паспорти до техніки з українським перекладом. Літинському видали паспорт лише українською, без російської сторінки. Подав у суд на виробників автомобілів, які ігнорують українську в документації та у панелі техніки.
 
Як результат — представник Volkswagen пообіцяв внести всі зміни, а автомобілі Volkswagen Touareg випускаються з можливістю обрання україномовних текстів мультимедійних систем iз листопада 2015 року. Компанія-виробник SEAT також почала випускати авто SEAT Ateca із можливістю вибору української. Щоразу Літинський платить судовий збір із власної кишені, зараз це — 551 гривня 20 копійок.