Бойовики випустили по українських військових 9 тисяч боєприпасів

30.08.2016
Понад 1,5 тисячі разів бойовики порушували режим припинення вогню на Донбасі протягом серпня. Так, згідно з даними учасника переговорної групи у Мінську, екс-міністра оборони Євгена Марчука, у період iз 1 по 25 серпня окупанти здійснили 1386 обстрілів. До цієї цифри варто додати ще й кількість обстрілів, що сталися 26-29 серпня (а це від 50 до 80 обстрілів щодня). 
 
Пан Марчук наголошує, що кожен другий обстріл здійснюється з важкої зброї, яка мала би бути відведена від лінії розмежування, — танків, ствольної артилерії та мінометів. За його даними, протягом серпня по позиціях ЗСУ ворог випустив близько 9 тис. боєприпасів. 
 
У ніч на неділю ворог навіть застосував «гради»: із систем залпового вогню обстріляли Красногорівку на Донеччині. Утім протягом минулих вихідних найбільше дісталося Авдіївці: кількість випущених по промзоні міста снарядів калібру 122 мм обраховується сотнями. 
 
Повідомлення штабу АТО про зруйновані будинки мирних мешканців Авдіївки вже стали сухою статистикою. Власне, як і чергові кримінальні провадження за статтею «теракт», відкриті слідчими Нацполіції Донеччини. 
 
За даними штабу АТО, протягом минулих вихідних під час прицільних ворожих обстрілів загинуло троє захисників України, ще 13 поранено. Водночас, згідно з даними вітчизняної військової розвідки, окупанти також понесли втрати від «вогню у відповідь»: загинуло 6 бойовиків, 18 поранено. У ГУР Міноборони додають, що позаминулої ночі ще 18 трупів російських загарбників вивезли у рефрижераторах до Росії. 
 
Враховуючи все це, якось не віриться, що 1 вересня на всій лінії розмежування замовкнуть гармати і міномети. Принаймні про чергове припинення вогню саме на День знань домовилися у Мінську перемовники Тристоронньої контактної групи за участю представників окупованих районів Донецької і Луганської областей. Адже лише на підконтрольній Україні частинi Донбасу в школи і дитсадки підуть понад 150 тисяч дітей.
 
«Напередодні 1 вересня просто зобов’язані всі сторони припинити вогонь, тому що страждають не тільки військові, а й цивільне населення», — зазначає представник у гуманітарній підгрупі ТКГ, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.