Війна завжди закінчується миром: Колумбія чекала на цей день 52 роки

30.08.2016
Опівночі з неділі на понеділок (29 серпня о 08:00 за Києвом) у Колумбії вступила в дію угода між урядом та лівим повстанським рухом «Революційні збройні сили Колумбії» (ФАРК) про остаточне припинення вогню.
 
Напередодні обидві сторони офіційно оголосили про припинення вогню — з відповідними заявами виступили президент Колумбії Хуан Мануель Сантос та лідер повстанців Родріго Лондоньо (більш відомий як Тімолеон Хіменес або Команданте Тімошенко).
 
«Сьогодні більше, ніж будь-коли, ми засмученi всіма смертями та болем, які принесла війна. Сьогодні більше, ніж будь-коли, ми прагнемо єдності усіх співвітчизників заради того, щоб почати будувати нову Колумбію. Війна закінчилася», — заявив Команданте Тімошенко.
 
«Одна з найболючіших сторінок в історії країни добігає кінця», — написав у «Твіттері» президент Колумбії Хуан Мануель, назвавши перемир’я «історичним кроком». Так закінчилася громадянська війна, яка стала одним із найдовших повстанських конфліктів у світі.
 
Мирна угода між урядом і ФАРК була підписана в Гавані 24 серпня після чотирирічних переговорів, повідомляє «Німецька хвиля». Сторони домовилися про розпуск загонів бойовиків, проведення в країні земельної реформи, допуск колишніх членів ФАРК до участі в легальній політичній діяльності, нові заходи у боротьбі з наркомафією і про компенсації жертвам конфлікту.
 
Досягнута угода має бути підтверджена на всенародному референдумі, який відбудеться 2 жовтня. Процес роззброєння тисяч бойовиків може тривати багато місяців.
 
Внаслідок збройного конфлікту в Колумбії між лівими повстанцями, правими воєнізованими формуваннями, наркомафією та регулярною армією з початку 1960-х років загинули близько 260 тисяч осіб, ще понад 6,5 мільйона були змушені залишити власні домівки.
 
У 2001 році Держдепартамент США вніс ФАРК до списку терористичних організацій, Євросоюз пізніше прийняв аналогічне рішення. Організація ФАРК стверджувала, що з 1964 року веде війну з урядом за побудову нової Колумбії — суспільства соціальної справедливості і соціальної рівності.