Бойовики побоялися піти у повномасштабний наступ

26.08.2016
На День незалежності України бойовики вели найсильніші обстріли з часів битви за Дебальцеве. Загострення бойових дій спостерігалося по всій лінії розмежування. Втім на повномасштабний наступ окупанти так і не наважилися. 
 
«Зараз можна з упевненістю сказати, що танкові, мінометні та артилерійські обстріли з боку противника в середу були найсильнішими з часів битви за Дебальцеве», — заявив учора речник адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
За даними штабу АТО, на Луганському, Донецькому та Маріупольському напрямках бойовики здійснили загалом 85 обстрілів. При цьому 45 iз них — із використанням важкої зброї: танків, гармат i навіть САУ «Гвоздика». 
 
«На світанку ворог здійснив безпрецедентний за силою обстріл iз використанням САУ «Гвоздика». При цьому впродовж однієї години по наших позиціях було випущено більше 120 снарядів», — повідомив пан Мотузяник.
 
Захисники України відкривали вогонь у відповідь, але наслідки масованих ворожих обстрілів руйнівні. У селищі Станиця Луганська перебито лінію електропостачання, в кількох місцях пошкоджено газопровід. Дісталося й сусідньому райцентру Попасна, який буквально «накрило» артилерією окупантів: тут пошкоджено кілька приватних будинків. 
 
Водночас в Авдіївці, що на Донеччині, обстрілами зруйновано залізничну станцію. Після прямого влучення в диспетчерську станції дивом вижили залізничники. Через пошкодження електропідстанції та перебиті колії влада змушена була зупинити залізничний рух.
 
У штабі АТО повідомляють про одного загиблого захисника України під час мінометного обстрілу села Невельське на Донеччині в ніч на вівторок. А також про чотирьох поранених за останні дві доби. Утім у ВО «Свобода» повідомляють, що на День незалежності під час обстрілу загинув іще один захисник України — боєць 15-го батальйону ЗСУ, «свободівець» iз Василькова Олег Дьяченко. 
 
За даними націоналістів, ворожа міна потрапила у бліндаж iз трьома бійцями поблизу селища Зайцеве Бахмутського району Донеччини. Дьяченко загинув, інші бійці поранені. 

А ТИМ ЧАСОМ... 

На День Незалежності України, 24 серпня, слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, командувача Сухопутних військ ЗСУ Сергія Попка, командувача Нацгвардії України Юрія Аллерова та інших представників вищого військового керівництва України.
 
Російські слідчі закидають українським генералам «протиправні дії щодо цивільного населення», порушення режиму припинення вогню, «прицільні артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури» тощо.
Напередодні Генпрокурор Юрій Луценко назвав прізвища 18 російських військових високопосадовців, яким повідомили про підозру в організації гібридної війни проти України. Отже, Кремль вирішив «відповісти» Україні тим самим.