Порошенко введе воєнний стан у разі збільшення кількості обстрілів

19.08.2016
Порошенко введе воєнний стан у разі збільшення кількості обстрілів

Ворог збільшив кількість обстрілів удвічі. (Фото Дмитра МУРАВСЬКОГО.)

Із наближенням 25-річчя Незалежності України бойовики на Донбасі різко збільшили кількість обстрілів. За даними штабу АТО, якщо минулої середи було зафіксовано 45 обстрілів українських опорних пунктів, то вже станом на ранок четверга — 96 обстрілів! 
 
При цьому загостренню ситуації сприяє те, що ворог усе частіше застосовує важку артилерію на всіх напрямках. Найчастіше окупанти відкривають вогонь на донецькому напрямку: на нього припадає фактично кожен другий обстріл — загалом 45. 
 
Найбільше дісталося Авдіївці, яку нещадно поливають вогнем iз важкої артилерії. По промзоні міста, яку вже тривалий час утримують захисники України, ворог позаминулої доби випустив понад 130 снарядів калібру 122 мм. Ще 40 снарядів цього ж калібру «дісталося» сусідньому селищу Луганському, повідомляють у штабі АТО. 
 
На маріупольському напрямку противник активно застосовував міномети, гранатомети та великокаліберні кулемети. Водночас командування українських військ запевняє, що, попри активізацію дій противника, підрозділи сил АТО повністю контролюють ситуацію по всій лінії розмежування.
 
Проте затятість ворога дається взнаки: позаминулої доби загинуло троє захисників України, ще шестеро поранено (минулої середи було поранено восьмеро бійців ЗСУ). Такі дані наводить речник iз питань АТО Олександр Мотузяник. Згідно з неофіційними даними, українські вояки загинули саме в найгарячішій точці фронту — Авдіївці. 
 
Президент Петро Порошенко вчора заявив під час робочої поїздки на Львівщину, що в ніч на четвер окупанти здійснили рекордну кількість обстрілів на Донбасі. На його думку, ворог намагається зірвати Мінський процес. Відтак глава держави допускає, що в разі загострення ситуації в Україні буде введено воєнний стан, а також оголошено мобілізацію.
 
«Імовірність ескалації конфлікту залишається знач­ною. Повномасштабного російського вторгнення за всіма азимутами ми абсолютно не виключаємо. Ми готові, наші Збройні сили, дати відсіч ворогові — і на сході, уздовж адміністративного кордону з Кримом», — сказав Петро Порошенко.