На Хрещатику репетирують парад до Незалежності України

17.08.2016
На Хрещатику репетирують парад до Незалежності України

У вiйськововому парадi з нагоди 25-ї рiчницi Незалежностi України вiзьмуть участь понад чотири тисячi вiйськовослужбовцiв.

Незважаючи на те, що цього року українці на День незалежності матимуть усього один вихідний, провести його можна буде досить плідно. І почати святкування головного свята країни варто з параду. Оскільки цього року він матиме свої особливості. 
По-перше, парад присвячений ювілейній даті, тому до його підготовки прикуто дуже багато уваги.
 
Другою особливістю є те, що в урочистостях візьмуть участь понад 4 тисячі представників Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції України, а також понад 200 одиниць військової техніки.
 
До сьогодні понад 2,5 тисячі військовослужбовців Збройних сил України, визначених для участі у параді військ, тренувалися у Київському, Васильківському, Білоцерківському та Гончарівському гарнізонах. Проте віднині всі репетиції покажуть на центральній вулиці столиці. І головними критиками події вже стануть не військові, а саме глядачі. Якщо ж ви не матимете змоги приїхати до Києва, а хочете подивитися парад по телевізору, то, як і щороку, трансляцію забезпечуватиме державний телеканал «UA: Перший».
 
Загалом кияни та гості столиці перед офіційним парадом зможуть на власні очі побачити три спільні репетиції у складі зведених підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань у пішому строю. Третьою особливістю є те, що вперше в історії незалежності країни цього року участь у параді військ візьмуть резервісти, які входять до складу стратегічного резерву Збройних сил, створеного на випадок загострення ситуації з метою посилення Українського війська.
 
Четверте, що дивуватиме публіку, — те, що під час параду військовослужбовці продемонструють нові зразки парадної та повсякденної форми одягу. До речі, за словами Президента, жодну залучену до параду одиницю техніки не буде забрано з району проведення АТО. Окрім новенької форми, військові показуватимуть і нову техніку.
 
Як заявляють у прес-службі Міністерства оборони,  це модернізована техніка, яка надійшла з заводів, та техніка, що була у створеному міністерством резерві. Тому всі, хто прийде святкувати 25-ту річницю Незалежності на Хрещатик, зможуть першими побачити нову українську військову техніку. Фінансуванням параду, за наказом Президента країни, повністю опікується Кабінет Міністрів. 
 
До речі, нагадаємо, що після проголошення незалежності Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України», де проголошувала це свято на 16 липня 1991 року. Проте саме 24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила славнозвісний Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі. Тому 5 червня 1992 року Рада вже незалежної України постановила проголосити саме 24 серпня нашим Днем незалежності.