Наступ Росії: Кремль спробує загарбати весь Донбас?

17.08.2016
Росія найближчим часом може спробувати силами бойовиків дійти до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей на сході України. 
 
Принаймні сценарій розширення збройної агресії РФ проти України не виключають у Головному розвідувальному управлінні Міноборони. Адже основної мети Росії — встановити контроль над цією територією України — так і не досягнуто.  
 
«Найближча задача у РФ — вихід до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей так званих «народних республік» для того, щоб підвищити їхній статус і сказати, що ось є «народні республіки», мовляв, давайте нам окремий статус, — заявив представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький в ефірі «5-го каналу».
 
На думку пана Скібіцького, Росія вже розпочала заходи, «аби зіпсувати нам можливості для святкування Дня Незалежності», тож ситуація за тиждень до 24 серпня залишається складною. При цьому Кремль не збирається виконувати Мінські домовленості, а використовує всі важелі впливу і тиску на Україну, щоб Київ погодився на врегулювання ситуації на Донбасі на тих умовах, які пропонує Росія.
 
Водночас, за даними української військової розвідки, ФСБ Росія передала донецьким бойовикам 200 комплектів польової форми ЗСУ (з шевронами, кашкетами та знаками розрізнення).
 
Ватажки бойовиків отримали цю форму під особисту відповідальність: до окупованих Горлівки та Донецька надiйшло по 50 комплектів, а до Макіївки — 100. 
 
«У зв’язку з цим очікується проведення масштабної провокації противника, яка може передбачати імітацію наступальних дій сил АТО на Донецькому та Слов’янському напрямках», — попереджають українські розвідники.
 
Також військова розвідка стверджує, що бойовики продовжують підтримувати боєготовність військ i привели низку підрозділів (переважно штурмових) до вищого ступеня готовності. До того ж у районі Крутої Гори на Новоайдарівському напрямку обладнано вогневі позиції для потужних гаубиць. 
 
Загалом, позаминулої доби в зоні АТО поранено вiсiм захисників України, загиблих немає. Двоє бійців отримали кульові поранення під час боїв із ворожими диверсантами, інші — осколкові під час обстрілів.