Обіцяного багато років чекають: хаос і невизначеність із виходом Британії зі складу ЄС

17.08.2016
Обіцяного багато років чекають: хаос і невизначеність із виходом Британії зі складу ЄС

Карикатура Терези Мей походить із сайта «Німецької хвилі».

«Вихід Великої Британії з Європейського Союзу може бути відкладено навіть на кінець 2019 року, оскільки уряд діє хаотично та не готовий розпочати дворічний процес виходу на початку наступного року», — повідомила британська газета «Санді Таймс». 
 
Прем’єр Тереза Мей, яка після червневого референдуму прийшла на місце Девіда Кемерона, заявила, що у цьому році не розпочне процедури за 50-ю статтею трактату ЄС. Цією статтею передбачено можливість виходу країни-члена з Європейського Союзу.
 
Однак, за твердженням «Санді Таймс», представники уряду попередили високопоставлених представників лондонського Сіті, що дана стаття не буде запущена в дію також і на початку 2017 року з огляду на «хаотичну ситуацію» в уряді.
 
«Міністри вважають, що це може бути відкладено до осені 2017 року», — повідомило газеті одне з джерел, що спілкувалось на цю тему з двома міністрами. «Вони не мають інфраструктури для людей, котрих повинні працевлаштувати. Кажуть, що навіть не знають, які саме запитання повинні ставити, коли розпочнуться офіційні переговори з Європою», — повідомив цей інформатор.
 
У відповідь на такі повідомлення речниця уряду сказала, що «прем’єр виразно дала зрозуміти, що пріоритетом для цього уряду є повідомлення [ЄС] про рішення британців та перетворення Брекзиту на успіх». Агенція «Рейтер» коментує це таким чином, що хоч європейські лідери одноголосно заявляли, що вихід Великої Британії з Євросоюзу не має затягуватися, та в їхніх столицях панує переконання, що дворічний період для таких переговорів, однак, закороткий.
 
«Санді Таймс» зауважує, що до цього часу Девід Девіс, призначений Мей на посаду міністра з виходу з Європейського Союзу, набрав менш ніж половину 250-особового штату міністерства, а відповідальний за міжнародну торгівлю Ліам Фокс — менше ніж 100 з тисячі необхідних переговорників. Як Девіс, так і Фокс перед референдумом 23 червня брали активну участь у кампанії за вихід Великобританії з ЄС.
 
Нагадаємо, що на цьому референдумі майже 52 відсотки виборців проголосувало за вихід їхньої країни з Євросоюзу.
 
Зволікання з Брекзитом пояснюється ще й непевністю стосовно політично-економічних результатів його здійснення. Аналітики стверджують, що лише через два-три роки після проведення реального Брекзиту можна буде оцінити, які наслідки для економік ЄС та Великої Британії він матиме.
 
Наслідки першими відчують британці. Може сповільнитися економічне зростання, погіршаться перспективи для експортерів.
 
Економічний прогноз для світу «Світова економічна перспектива», підготовлений експертами Міжнародного валютного фонду, вказує, що Брекзит може сповільнити світову економіку. 
 
Стосовно самої Британії, то фахівці МВФ передбачають, що вже наступного року економічне зростання сповільниться до 1,3 відсотка замість раніше прогнозованих 2,1 відсотка, а ВВП зросте лише на 1,7 відсотка замість прогнозованих 1,9. За підрахунками аналітиків МВФ, світова економіка сповільниться в меншій мірі — пониження прогнозу з 3,2 до 3,1 відсотка.
 
Притік інвестицій до Великої Британії, які в значній мірі надходять з ЄС, сповільниться, і як  результат зросте  безробіття та погіршиться ситуація на ринку нерухомості. ЄС та Швейцарія і Туреччина, які мають угоди про вільну торгівлю з Британією, є споживачами приблизно 60 відсотків британського експорту. Після Брекзиту цей відсоток скоротиться. 
 
Британський уряд усе це чудово усвідомлює. Звідси і затягування часу з остаточним кроком на вихід. Відтак, згідно з трактатом ЄС, максимум до кінця 2019 року можна вести переговори щодо умов Брекзиту.
 
Однак коли саме вихід Об’єднаного Королівства набуде правової сили та як довго триватиме при цьому перехідний період, наразі взагалі не відомо. Водночас голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер вже давно припускає, що у прихильників виходу Об’єднаного Королівства зі складу ЄС немає плану.
 
Під час останніх дебатів у Європейському парламенті щодо Брекзиту він заявив, що «не розуміє», чому потрібні місяці, перш ніж переговори можна починати.
 
Певне, тому, що британці воліють виторгувати кращі умови виходу.
 
Дехто з політиків ЄС узагалі сумнівається, чи захоче прем’єр-міністр Мей вийти зі складу ЄС. «Британський уряд не прив’язаний у правовому відношенні до референдуму», — сповістив німецький євродепутат Ельмар Брок в одному з інтерв’ю.
 
Австрійський міністр внутрішніх справ Ганс-Єрґ Шеллінґ ще в липні заявив кореспонденту німецького економічного видання «Гандельсблатт»: «Велика Британія ніколи не вийде. Вони й через п’ять років ще будуть членом».
 
Хай там як, а Шотландія та Північна Ірландія прагнуть лишитися в складі ЄС, і заради цього, в крайньому разі, готові вийти зі складу Об’єднаного Королівства. У Шотландії триває підготовка до другого референдуму щодо незалежності. А в Північній Ірландії намагаються оскаржити Брекзит.
 
Дипломати в Брюсселі припускають, що Тереза Мей могла б затягти Брекзит щонайпізніше до 2020 року, коли відбуватимуться вибори до нижньої палати парламенту Великобританії — Палати громад.
 
Тоді британські виборці могли б ще раз проголосувати, щоб показати, чи дійсно вони серйозно думають про вихід з ЄС.