Біля Мар'їнки бойовики застосували заборонену лазерну зброю

16.08.2016
Біля Мар'їнки бойовики застосували заборонену лазерну зброю

Росіяни застосували лазерну зброю, коли прикордонники спостерігали за ними у бінокль.

Упродовж минулих вихідних бойовики гатили по позиціях ЗСУ з важкого озброєння практично в усіх напрямках. За даними штабу АТО, в середньому щодоби відбувається 50-60 обстрілів. Під прицільним вогнем опинялися позиції Української армії в Авдіївці, Мар’їнці, на Світлодарській дузі, під Маріуполем та в районі Попасної. 
 
Водночас активізувалися ворожі снайпери і диверсанти. Так, минулої неділі вранці окупанти настільки знахабніли, що намалися захопити опорний пункт сил АТО в районі Новоолександрівки. 
 
Диверсанти підійшли до «опорника» на відстань до сот­ні метрів iз боку села Калинове та відкрили вогонь iз великокаліберних кулеметів. «Бойове зіткнення тривало 20 хвилин. Зазнавши втрат, противник відступив», — повідомляють у штабі АТО. 
 
За даними Головного управління розвідки Міноборони, бойо­вики «ДНР» активно посилюють свої підрозділи на передовій. При цьому ворог не лише поповнює запаси пального і боєприпасів, а й удосконалює фортифікаційні споруди і підганяє танки.
 
Так, на Слов’янському напрямку окупанти перемістили до селища Корсунь, що на південь від Горлівки, танковий взвод. Водночас до Макіївки бойовики так званої «ДНР» пригнали п’ять танків Т-72.
За останні три доби в зоні АТО загинув один захисник України, ще десятеро поранено. 
 
Голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко заявляє про випадки застосування росіянами проти українських прикордонників забороненої лазерної зброї. Сталося це на КПВВ «Мар’їнка» на Донеччині, коли «зелені кашкети» вели спостереження в бінокль і монокль. 
 
«Трохи раніше щодо наших військовослужбовців росіяни використовували лазерну зброю. В результаті троє військовослужбовців Держприкордонслужби отримали опіки сітківки ока. Ми змогли їм відновити лише бічний зір, прямого зору в них поки немає», — повідовляє пан Назаренко. 
 
Загиблі й поранені є і в лавах бойовиків. Ще двоє окупантів опинилися за ґратами. Так, 37-річний чеченець, який устиг повоювати як за «ЛНР», так і за «ДНР», сам здався в полон українським прикордонникам на контрольному пункті «Майорськ» і вже почав свідчити про злочини російських окупантів на Донбасі.
 
Тоді як 20-річного узбека, який воював проти України в Широкиному, спіймали співробітники СБУ.

ДО РЕЧІ

На засіданні Ради безпеки Росії, що відбулося наприкінці минулого тижня, не йшлося про завдання по Україні потужних військових ударів у відповідь на кримський інцидент. За даними російських ЗМІ, Росія не планує оголошувати війну Україні, але Кремль може спонукати бойовиків «ДНР» і «ЛНР» до наступу на позиції ЗСУ нібито у відповідь на вигадані «артилерійські обстріли з боку українських силовиків». 
 
Активізація окупантів на Донбасі, включно з наступальними діями, може відбутися наприкінці серпня, під час святкування 25-річчя Незалежності України.