І дідько його не візьме: як Куба відсвяткувала 90-річчя Фіделя Кастро

16.08.2016
І дідько його не візьме: як Куба відсвяткувала 90-річчя Фіделя Кастро

Таким Команданте пам’ятають кубинці — веселим, рішучим, молодим.

13 серпня Фідель Кастро відзначив своє 90-річчя. Повстанець, державний діяч та улюбленець жінок уже давно не виступає на людях. Попри це, кубинці все одно відзначають ювілей свого великого лідера.
 
Сьогодні ознаки святкування ювілею вождя революції в Гавані майже непомітні, повідомляє «Німецька хвиля». Лише на стінах деяких будинків можна побачити свіжонамальовані фарбами привітання, де-не-де натрапляєш на плакат або у вітрині державного магазину на привітальний банер. У цілому ж у повсякденному житті кубинців присутності Фіделя майже не відчуваєш.
 
Але ж усе було по-іншому, здається, не так давно. Фідель ступив на велику політичну сцену в 1953 році після штурму казарм Монкада в Сантьяго-де-Куба та відомої промови «Історія мене виправдає», а тріумфував на ній — після революції на Кубі 1959 року.
 
І тільки ввечері 31 липня 2006 року кубинцям довелося пережити немислиме: у прайм-тайм особистий секретар Фіделя Кастро — Карлос Валенсіага оголосив тимчасовий відхід команданте від влади.
 
Погіршення стану його здоров’я, що тоді трималося в секреті як державна таємниця, змусило Фіделя після 47 років перебування на вершині влади передати всі важливі посади своєму молодшому на п’ять років брату Раулеві.
 
Під керівництвом Рауля Кастро, якого вважають більш прагматичним за брата, Куба змінилася. Тепер дозволено продаж автомобілів та нерухомості. Обмеження на виїзд кубинців скасували, а доступ населення до інтернету розширюється.
 
Крім того, Рауль відкрив економіку для притоку іноземних інвестицій, скоротив державний сектор та дозволив більше приватної ініціативи. Відтоді сотні тисяч кубинців стали самостійно заробляти собі на життя.
 
Утім найбільшим політичним досягненням Рауля стало зближення з колись найзапеклішим ворогом — Сполученими Штатами.
 
Фідель же до нової ери відносин між Вашингтоном та Гаваною ставиться радше скептично.
 
Після історичного візиту американського президента Барака Обами в березні цього року він застеріг у авторській колонці в партійному виданні «Гранма»: «Нам не потрібні подарунки від імперії».
 
У такий спосіб Фідель хотів нагадати про десятиліття санкцій, терактів та загиблих унаслідок агресії США щодо Куби. Крім того, за словами колишнього керівника кубинської контррозвідки, спецслужби США та групи кубинців-емігрантів скоїли 638 спроб замахів на самого Фіделя.
 
Останніми роками нерідко з’являлася інформація про смерть Фіделя Кастро. «Про мою смерть поширювалось так багато вигадок, що коли я дійсно помру, цьому ніхто не повірить», — пожартував колись Фідель. Утім здається, що серйозне захворювання, яке власне й змусило його залишити владу, він зміг подолати.
 
Однак ця перемога коштувала йому втрати своєї колишньої повсюдності. Публічних виступів Ель Команданте практично не має. Іноді він приймає іноземних гостей, як-то Папу Римського Франциска або президента Франції Франсуа Олланда в рамках приватної зустрічі.
 
На поширених державними кубинськими ЗМІ зображеннях лідера видно посивілого, помітно змарнілого, худорлявого чоловіка зі слабким голосом.
 
Він ще зберіг свою славетну «революційну» бороду, але в останні роки з’являється на людях та фото одягненим у «капіталістичний» спортивний костюм від «Адідас».
 
Але країна таки готувалася до того, щоб відзначити 90-й день народження Фіделя. Кубинське телебачення показало зроблені під час його правління інтерв’ю. Крім того, глядачам пропонувалися різноманітні спеціальні програми, присвячені цій темі. У регіон Біран, де 1926 року народився Кастро, з нагоди святкових заходів прибули сотні відвідувачів. Тут на честь політика висадили дерева.
 
У суботу скрізь по країні, від імпровізованих сцен під відкритим небом до найбільшої на Кубі зали Великого театру в Гавані, лунали партизанські пісні, опери, симфонії та поеми, присвячені творцю першої соціалістичної країни у західній півкулі.
 
Національний симфонічний оркестр Куби виконав спеціально написану до цієї нагоди композицію під назвою «Думки і поеми для Фіделя». Хор класичної пісні, як кожного 13-го дня місяця, ставить вистави, присвячені вождю країни. 
 
З усієї країни люди надсилали ювіляру торти та подарунки. Народні митці привезли до Гавани найрізноманітнішi твори ручних ремесел, розквітом яких на Кубі завдячують Ель Команданте. Хосе Кастелар, найвідоміший у світі майстер скручування сигар, приготував iз нагоди ювілею свій шедевр — найдовшу у світі сигару завдовжки 90 метрів — за кількістю літ ювіляра.
 
«Наш вождь кинув палити багато років тому, але це дар нашого серця для нього», — сказав майстер.
 
Із нагоди дня народження Фідель Кастро вперше з квітня цього року з’явився на людях у концертній залі імені Карла Маркса в Гавані, де на його честь відбулася урочиста вистава. Його супроводжували брат Рауль та президент Венесуели Ніколас Мадуро.
 
Фідель цього разу був одягнений не в «адідаси», а у вишуканий білий костюм. 
 
Чи виправдала історія Кастро, чи ні, зрозуміло одне — на сьогодні Фідель закарбувався у світовій колективній пам’яті як молодий бородань, одягнений в оливково-зелену уніформу, який очолив збройне повстання, а згодом упродовж десятиліть чинив опір американському капіталізму.