Після вигаданого теракту в Криму Росія може розпочати агресивні дії щодо України

12.08.2016
Після вигаданого теракту в Криму Росія може розпочати агресивні дії щодо України

Росія грає м’язами. Учорашній початок широкомасштабних навчань. (Фото з сайта zik.ua.)

На тлі активізації бойових дій проросійських терористів на Донбасі, на тлі стягування російських військ до кордонів України, на тлі військових навчань російських військ біля кордонів нашої країни, які розпочалися вчора, на тлі репресій проти кримчан, які не сприймають російської окупаційної влади, Кремль вдався до чергової інформаційної провокації проти України, заявивши про наявність українських диверсантів у Криму. 

Заява ФСБ

У Федеральній службі безпеки (ФСБ) Росії заявили про відвернення нібито підготовлених розвідкою Міністерства оборони України терактів в анексованому Росією Криму. Згідно з цим повідомленням, об’єктами терактів мали стати «критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова».
 
Як стверджують у ФСБ, у ніч iз 6 на 7 серпня в районі Армянська була виявлена «група диверсантів». При спробі затримання в результаті перестрілки нібито загинув співробітник ФСБ. У спецслужбі також побачили дві спроби прориву «диверсійно-терористичних груп» у ніч на 8 серпня. Більше того, за повідомленням росіян, «спроби прориву прикривалися масованим обстрілом» з території України і «бронетехнікою Збройних сил України», в результаті чого нібито загинув один військовослужбовець російської армії.
 
За інформацією ФСБ, на території Криму також була ліквідована «агентурна мережа головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України». В російській спецслужбі заявили про затримання кількох громадян України і Росії, а «організатор відвернутих терактів», нібито співробітник ГУР, мовляв, дає свідчення.
 
Колись більш-менш об’єктивна російська газета «Комерсант» наводить подробиці «диверсії». Група з семи диверсантів висадилась (газета не уточнює, звідки і яким чином відбулася «висадка») неподалік Армянська, де і була помічена групою співробітників ФСБ. Унаслідок перестрілки загинув один спецназiвець i двоє диверсантів. Інших п’ятьох удалося взяти живими.
 
Більшість учасників диверсійної групи, затриманої в Криму, виявилися мешканцями півострова, у деяких iз них при собі були російські паспорти. Затримані заявили, що планували серію вибухів, які не повинні були спричинити жертви серед людей, але могли посіяти паніку на півострові та «вбити туризм», повідомляє видання. Затримані розповіли, що співробітничали з ГУР Міноборони України, де і пройшли диверсійну підготовку.
 
Також, за їхніми словами, вони були лише однією з кількох подібних груп, направлених до Криму.

І тут слово взяв Путін

Президент Росії Володимир Путін позавчора заявив, що Україна перейшла до «практики терору». За його словами, російська сторона саме в такому контексті розглядає і замах на главу самопроголошеної «ЛНР» Ігоря Плотницького. Президент Росії вважає, що зустріч у «нормандському форматі» на полях саміту «великої двадцятки» (G20) у Китаї на початку вересня після звинувачень ФСБ РФ на адресу України у нібито підготовці терактів в анексованому Криму не має сенсу.
 
Нагадаємо, двома днями раніше глава МЗС Росії Сергій Лавров повідомив про можливість зустрічі лідерів «нормандської четвірки» на полях саміту G20 у Китаї та підкреслив, що Москва готова до неї.
 
«Це дуже тривожна інформація, — сказав Путін, маючи на увазі заяву ФСБ. — І, звісно, в цих умовах зустрічатися в «нормандському форматі», тим більше в Китаї, безглуздо». Говорячи про інформацію ФСБ щодо загибелі двох росіян, Путін пригрозив: «Ми, безумовно, повз такі речі не проходитимемо».
 
Президент Росії також підкреслив, що хотів би звернутися до «американських та європейських партнерів», які підтримують українську владу, аби ті натиснули на Київ із метою переходу до реального процесу мирного врегулювання.

Київ спростовує

У Києві стверджують, що заява ФСБ Росії про нібито підготовку Україною терактів у Криму не має під собою жодних підстав. 
 
Президент Петро Порошенко назвав звинувачення України в тероризмі у Криму «безглуздими та цинічними». «Звинувачення російською стороною України в тероризмі лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі», — йдеться у повідомленні адміністрації Президента. «Ці фантазії — лише привід для чергових військових погроз на адресу України», — додав Порошенко.
 
Міністерство оборони України вiдразу ж спростувало інформацію, поширену ФСБ, про нібито участь підрозділів Головного управління розвідки Міноборони України в диверсійній діяльності на території анексованого Криму. За словами міністра оборони України Степана Полторака, поширення такої інформації пов’язано з необхідністю російських військових якось виправдати свою присутність у Криму.
 
Речник ГУР у коментарі агентству «Рейтер» назвав такі звинувачення з боку Росії «фейком». «Це — неправдива інформація», — сказав він. На закиди Москви відповіли й у Службі безпеки України. «Україна не захоплює силою власної території і не робитиме цього, — сказав у розмові з «Інтерфакс-Україна» радник голови СБУ Юрій Тандіт. — У Криму мешкають громадяни України, і ми не маємо права завдавати їм біль, а тим більше на когось там нападати. Ми відкидаємо таку інформацію».
 
Екс-президент Грузії, а тепер «губернатор» Одеси Міхеїл Саакашвілі дотримується думки, що Кремль найближчим часом може розпочати агресивні дії щодо України. Він зазначив, що світ уже стомлений проблемою України і з цього може скористатися Росія. 

Міжнародна реакція

Щодо ситуації з повідомленнями ФСБ про запобігання «терактів» у Криму США заявили, що недоцiльно відволікатись від справжньої проблеми — окупації Криму і російської агресії на сході. Про це повідомила речник Держдепу Елізабет Трюдо на щоденному брифінгу. «Ми бачили ці повідомлення.
 
Ми радимо звертатися за детальною інформацією до уряду України. Ми не хочемо, щоб нас відволікали від справжньої проблеми, і це не тільки окупація Криму, а й російська агресія на сході України, що триває», — зазначила пані Трюдо.
 
За її словами, ставлення США до ситуації на півострові добре відоме: «Крим є і завжди буде частиною України. Ми засуджуємо і закликаємо до негайного припинення російської окупації Криму». Санкції проти Росії залишаться в силі, поки півострів не повернуть Україні, запевнили у Держдепі.
 
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкавічюс назвав звинувачення з боку Москви на адресу Києва щодо «терору» та можливої агресії у Криму фальшивими. «Агресор звинувачує жертву в нападі. Старі методи КДБ. Хибні звинувачення Росії щодо України, щоб виправдати «помсту» у майбутньому?» — риторично запитує Лінкавічюс. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Спеціальні широкомасштабні військові навчання з багатостороннього забезпечення стартували вчора на полігонах Південного військового округу Росії та в акваторії Чорного моря, повідомляє РІА «Новості» з посиланням на заяву прес-служби МО РФ.
 
«У ході комплексу заходів на полігонах, аеродромах та навчально-тренувальних комплексах Південного військового округу і в акваторії Чорного моря на практиці будуть відпрацьовані питання матеріально-технічного, інженерного, морально-психологічного забезпечення, організації зв’язку, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного та біологічного захисту», — говориться в повідомленні міністерства.
 
Учасниками навчань будуть відпрацьовуватися наведення залізничних і автомобільних мостів, а також мостових переправ через водні перешкоди, відновлення аеродромної інфраструктури, забезпечення побутових потреб військ та організація комендантської служби. Навчання триватимуть до 20 серпня.