Без коней, але в Лондоні: справу Онищенка слідчі хочуть завершити за два місяці

05.08.2016
Без коней, але в Лондоні: справу Онищенка слідчі хочуть завершити за два місяці

Інтерв’ю, які депутат-утікач, мільярдер Олександр Онищенко, підозрюваний у газових оборудках, роздає вітчизняним ЗМІ з-за кордону (нібито з Лондона), обурює керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).
 
Так, днями нардеп Олександр Онищенко, позбавлений Верховною Радою депутатської недоторканності, заявив, що хоче працевлаштуватися тренером iз кінного спорту. Мовляв, він добре вивчив кінний бізнес і володіє додатковими навичками: може як їздити на конях, так і продавати їх.
 
При цьому Олександр Онищенко сподівається, що грошей від продажу коней в Україні йому вистачить на кілька років. І бідкається, що в Україні «все що нажито непосильною працею» (тобто бізнес) у нього «віджали». Тому зараз він очікує на рішення уряду Великої Британії щодо надання йому політичного притулку, а згодом і громадянства. 
 
Утім керівник САП Назар Холодницький сумнівається, що Онищенко зможе отримати британське громадянство до того, як його притягнуть до відповідальності в Україні. Тим більше що час від часу Онищенко літає на чартерному літаку в інші країни, не затримуючись у Великобританії. 
 
«Британія громадянство просто так не роздає. І це тривала процедура взагалі в Євросоюзі», — каже пан Холодницький. І пояснює, що до Лондона пан Онищенка потрапив завдяки своїй дружині, яка є громадянкою Євросоюзу.
Щодо нібито «віджатого» бізнесу Онищенка пан Холодницький в ефірі «5-го канала» зазначив: «Хай покаже, хто віджав — чи антикорупційні органи віджали, чи хтось інший, по-перше. По-друге, будемо відвертими: роль Онищенка у політичному житті країни була вкрай мізерною».
 
Назар Холодницький запевняє, що детективи САП будуть звертатися до британської влади і нададуть «усі документи, які підтверджують обґрунтованість підозри, підтверджують суму завданих збитків і підтверджують неполітичний характер злочину», скоєного угрупованням Онищенка.
 
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також прогнозує, що на наступному тижні слідство, згідно з процедурою, звернеться з клопотанням до суду про надання дозволу доставити Онищенка до суду й утримувати його під вартою. 
«Щоб ми з цією ухвалою далі йшли в Інтерпол і вживали заходи міжнародного впливу, щоб його доставити», — пояснив логіку слідства керівник САП.
 
Назар Холодницький також сподівається, що вже за два місяці, «десь до кінця вересня — початку жовтня» слідство зможе завершити цю газову справу і «продемонструвати суспільству повну картину з показами, з вироками, з твердженнями, які підводять до вершини піраміди, на вершині якої стоїть Онищенко».