Оркестровий вальс і джаз: з 8 серпня починаються «Літні музичні промені»

05.08.2016
Оркестровий вальс і джаз: з 8 серпня  починаються «Літні музичні промені»

На відкритті фестивалю гратиме скрипалька Богдана Півненко. (Фото з сайта vox.com.ua.)

Фестиваль оркестрової музики «Літні музичні промені», який проходитиме з 8 по 26 серпня у Національній філармонії України, — одна з найяскравіших подій «мертвого сезону» в Києві. Його учасниками стануть національні ансамбль солістів «Київська камерата» та академічний духовий симфонічний оркестр, Київський камерний оркестр та Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України.
 
Разом із ними виступлять відомі як українські солісти-інструменталісти та вокалісти, так і виконавці із Польщі та Великобританії. 
 
«Один мислитель сказав: «Світове значення будь-якої держави слід визначати за рівнем її культури». У наш час ведеться багато розмов про рівень культури України, висуваються різні судження. На мою думку, в українського суспільства високий рівень духовності, оскільки є попит на мистецтво та культуру», — розмірковує Володимир Лукашев, художній керівник Національної філармонії України, народний артист, професор. 
 
Фестиваль «Літні музичні промені» було засновано у 2010 році за ініціативою гендиректора Національної філармонії України Дмитра Остапенка. Визначальну роль у створенні фесту відіграли прохання меломанів-прихильників продовжити концертний сезон у серпні. 
 
«Особливість фестивалю «Літні музичні промені» в тому, що він надає можливість продовжити спілкування слухачів із музичним мистецтвом у період відпусток, — каже «УМ» Володимир Лукашев. — Щороку ми готуємо різні концертні програми, намагаємось демократизувати їх. Адже колективи Національної філармонії України виконують доступні симфонічні твори, які розраховані на широку слухацьку аудиторію».
 
Цього року Національна філармонія України підготувала 12 концертів. «Літні музичні промені» дуже різноманітні: класична музика, джаз, популярні твори, опуси сучасних композиторів, музика до улюблених кінофільмів. 
 
Відкриє «Літні музичні промені— 2016» 8 серпня концерт ансамблю солістів «Київська камерата». У першому концерті проекту «Музичні ремінісценції. Подорож по Європі» прозвучать твори італійських та іспанських композиторів XVIII—XX століття.
Виступлять солістки-скрипальки, зокрема Бог­дана Півненко. Наступного дня продовжить фестиваль Національний академічний духовий симфонічний оркестр концертом «Вальс, вальс, вальс». А 16 серпня цей колектив виступить із концертом «Класика у джазовому вимірі». Заключний концерт фестивалю — «Планета Голлівуд»: звучатимуть твори до кінофільмів «Зоряні війни», «Титанік», «Аватар», «Охоронець», «Агент 007».