Більше висівок і менше «газировки»: які продукти допоможуть суглобам бути здоровими

02.08.2016
Більше висівок і менше «газировки»: які продукти допоможуть суглобам бути здоровими

Лікарі-ортопеди і дієтологи радять включати до раціону зелені овочі, абрикоси, інжир, жовтки яєць. А також вживати продукти, багаті на магній, — він міститься в какао, гіркому шоколаді, хлібі з висівками, горіхах, гречаній крупі, вівсянці. Цього  мікроелемента багато в гречаному меді, квасолі, сої, куразі, родзинках, чорносливі та фініках.
 
Для здоров’я кісток та суглобів важливий також фосфор. Він міститься у морепродуктах та свіжій рибі.
 
Медики застерігають: нині велика кількість продуктів містить фосфати. Якщо людина регулярно вживає ці добавки з їжею, вона ризикує захворіти на остеопороз — ця недуга проявляється у крихкості кісток. Фосфати містяться у розпушувачах для тіста, в згущеному молоці, в хлібі з борошна вищих сортів, у безалкогольних напоях.
 
З’їсти фосфати можна разом із сирними продуктами, з плавленими сирками, крабовими паличками, з морозивом і фруктовим льодом.
 
Майте на увазі, що кальцій iз кісток вимивають продукти, які призводять до порушення кислотно-лужного балансу в організмі. Це насамперед газовані напої, дріжджі, цукор, оцет.
 
Натомість наш організм отримує кальцій iз кисломолочних продуктів, нежирного молока і нежирного твердого сиру.
 
Вкрай важливим елементом для хрящової тканини і синовіальної рідини, яка омиває суглоби, є гіалуронова кислота. Вона затримує рідину в суглобах і захищає хрящі від стирання. Лікарі застерігають: із віком організм виробляє цієї речовини дедалі менше. Тому ефективний спосіб профілактики артрозу — додати до раціону препарати, які містять гіалуронову кислоту. А також вживати достатню кількість води.