На руках Єфремова кров тисяч українських громадян - Тарас Березовець

02.08.2016
На руках Єфремова кров тисяч українських громадян - Тарас Березовець

У понеділок, коли цей номер «УМ» готувався до друку, в Печерському райсуді столиці мали обрати запобіжний захід колишньому керівникові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову. 
Позиція слідчих Генпрокуратури: Єфремов має утримуватися під вартою два місяці на час слідства. Відтак під стінами суду зібралося чимало активістів iз єдиною вимогою до Феміди: арештувати Єфремова без-будь яких «компромісів».
 
Одіозного екс-депутата затримали минулої суботи в аеропорту «Бориспіль» на борту літака «Київ—Відень». Тож вилетіти до Австрії, де на нього чекав син, Єфремов не встиг. Того ж дня, ввечері, йому офіційно вручили підозру в створенні терористичного угруповання і посяганні на територіальну цілісність України, яку його захисники одразу ж назвали «приголомшливою нісенітницею».
 
Утім Генпрокурор Юрій Луценко так не вважає. За його словами, якщо раніше слідчі підозрювали Єфремова лише у заволодінні майном ДП «Луганськвугілля» та в організації фальсифікації голосування за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року (і це давало можливість підозрюваному виходити з СІЗО під заставу), то тепер проти екс-«регіонала» відкрито нові кримінальні провадження за значно «важчими» статтями Кримінального кодексу
Юрій Луценко каже, що екс-нардепу та екс-«губернатору» Луганщини інкримінують активне сприяння при створенні терористичної «ЛНР» і фінансування бойовиків.
 
Тому Єфремова і завернули на шляху до Відня, щоб не втік. 
 
«Ми отримали прямі свідчення про роль громадянина Єфремова в організації «ЛНР», ці свідчення закріплені свідком у суді. Нам відомо, що оточення Єфремова виходило на адвокатів цього свідка, він був обізнаний про наявність прямих свiдчень проти нього, — пояснює Ген­прокурор. — Статті, які інкримінуються Єфремову, не передбачають застави, домашнього арешту чи звільнення під особисте зобов’язання як міри запобіжного заходу. Винятково арешт!».
 
Юрій Луценко також запропонував Єфремову заключити угоду зі слідством для отримання інформації про події весни 2014 року в Луганську. 
 
«Переконаний, що угода не позбавить його кримінальної відповідальності, але, якщо він дасть покази про відомі йому плани керівництва Російської Федерації на самому початку агресії проти України: хто перший завозив російських бойовиків на територію Луганська для захоплення приміщення СБУ, ОДА, хто фінансував і  озброював «доморощених сепаратистів» — думаю, слідство врахує його покази», — зазначив Генпрокурор Луценко.
 
Водночас політолог Тарас Березовець так відреагував на затримання Єфремова у соцмережах: «Затримання духовного натхненника «ЛНР» Олександра Єфремова Генпрокуратурою — це чудово. «Батько руської демократії» і за сумісництвом один зі стовпів режиму Януковича мав сидіти вже давно. На руках Єфремова і його ставлеників кров тисяч українських громадян».
 
Нагадаємо, що скандально відомий «регіонал» Олександр Єфремов уперше був затриманий у лютому 2015 року. Утім Єфремов звільнився з-під арешту завдяки внесенню застави. У травні 2016 року Єфремову навіть повернули закордонний паспорт і зняли електронний браслет стеження.
 
Громадські активісти, журналісти та місцеві політики Луганщини, які через дії Єфремова і його «комсомольської гвардії» втратили домівки, друзів, звичний спосіб життя (і тому мають за що ненавидіти одіозного «регіонала»), неодноразово ствер­джували, що саме цей екс-депутат і екс-«губернатор» Луганщини є одним з активних організаторів терористичної «ЛНР». 
 
Екс-нардеп Володимир Ландик, уродженець Луганщини, знову готовий свідчити про те, що Єфремов разом iз поплічниками не лише розпалював сепаратистські настрої на Луганщині навесні 2014 року, а й домовлявся про захоплення області російськими військами.
 
Тим більше що у керівництві «ЛНР» вистачає людей iз близького оточення Єфремова, який роками вважався «господарем» області.  
 
Але до цього часу жодного свідка з Луганщини слідчі не чули. На думку радника глави МВС Зоряна Шкіряка, Єфремову вдавалося уникати покарання за сепаратизм через те, що «шокінська ГПУ цинічно і відкрито кришувала покидька». 
 
Мовляв, великі гроші Єфремова гарантували йому недоторканність. Чи буде так і надалі — побачимо вже невдовзі.