Росія випробовує на Донбасі новітню зброю

02.08.2016
На лінії фронту без змін: ворог продовжує гатити по позиціях ЗСУ з важкої артилерії, мінометів, гранатометів та кулеметів. За даними штабу АТО, лише позаминулої ночі окупанти обстріляли фронтову Авдіївку понад сто разів. Активізувалися як ворожі снайпери, так і диверсанти.
 
Водночас ворог вдається до нових військових хитрощів: диверсійні групи противника все частіше заїжджають у тил Збройних сил України на цивільних автомобілях і в цивільному одязі. І вже на місці дістають зброю з раніше закладених схованок, після чого відкривають вогонь там, де на них ніхто не очікує.
 
Про це розповів у інтерв’ю виданню «Оглядач» волонтер Мирослав Гай, відомий тим, що у травні 2014 року, під час служби у Нацгвардії, підняв український прапор на горі Карачун, під Слов’янськом.
 
«Для мене неприємним сигналом стали заходи в український тил диверсійних груп — під виглядом цивільних. Одну таку групу вирахували завдяки радіоперехопленню. Вони на цивільних машинах заїхали в наш тил, розкрили закладку з обладнанням і озброєнням і відзвітували по рації керівництву, що готові до виконання завдання», — каже Мирослав Гай, який нещодавно повернувся із зони АТО.
 
За його словами, в нашому тилу опиняються вже не прості ДРГ, що проводять розвідку боєм чи вишукують важливі об’єкти, а «конкретні тилові диверсійні групи».
 
Саму ж територію окупованих районів Донбасу на лінії розмежування російські окупанти продовжують фактично використовувати як велику тренувально-експериментальну базу. На думку низки військових експертів, саме через це останнім часом посилилися обстріли на лінії розмежування з боку російських найманців. 
 
Крім цього, на Донбасі росіяни випробовують новітню техніку, новітні комплекси з корегування вогню і надсучасні комплекси озброєння. І саме із цим фактом пов’язане збільшення кількості втрат серед українських військових. Минулих вихідних загинуло двоє захисників України. 
 
Екс-голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж вважає, що Росія поки що не планує широкомасштабних наступальних операцій на Донбасі, однак провокації будуть. За його словами, активізація бойовиків вказує на те, що РФ хоче «формувати систему напруги та спонукати і керівництво України, і західних партнерів до виконання Мінських угод за їхнім сценарієм».