Дружина політв’язня Олега Сенцова подала на розлучення

02.08.2016
Дружина політв’язня Олега Сенцова подала на розлучення

Сім’я Сенцових знала і кращі часи.

«Ти дочекайся мене, я до тебе прийду» — слова з пісні не про дружину Олега Сенцова. Досить несподіваною новиною для українців стала заява жінки українського політв’язня про те, що вона хоче розлучитися з чоловіком, який перебуває у російській в’язниці.
 
Причиною ж такого рішення з боку Сенцової стала… іпотека. За її словами, статус дружини в’язня у Криму позбавляє її можливості взяти іпотеку і придбати житло для себе і двох спільних з Олегом дітей. До того ж місяць тому, за її словами, їй припинила надходити будь-яка матеріальна допомога.
 
«Я прекрасно розумію, що Олегу там набагато важче, ніж нам. Але я з першого дня не мала ніякого доступу до жодних фондів, я не знаю ні про які суми, і я ніколи цим не цікавилася. Зараз допомога припинилась, а мені якось по­трібно оплачувати житло», — розповідає жінка. 
 
Пані Сенцова переконує, що за два роки ув’язнення чоловіка українська влада не проявила ніякої уваги до неї та її матеріальних проблем. Кошти ж, на які виживала родина Сенцова, надавали волонтери. За словами Алли, вона не може влаштуватися на повноцінну роботу, адже мусить дбати про двох дітей і хвору маму.
 
У шлюбі з Олегом вона прожила понад п’ятнадцять років. Проте, як заявляє пані Сенцова, перед арештом Олега у їхніх стосунках почалася криза і вони жили окремо. Рішення про розлучення Алла надіслала Олегу поштою, оскільки говорить, що в неї немає іншого зв’язку з чоловіком. Однак чи отримує Олег її листи і яким є його ставлення до пропозицій дружини, вона не знає. Відповідей із колонії немає вже кілька місяців.
 
«Я не знаю, що думає Олег. Мені ж пропонують: переїжджайте до Києва, ми вам будемо більше допомагати. А як я двох літніх людей ось так кину? Я змушена приймати рішення за себе, за нього, за дітей, за всіх. Я звикла, що я з Олегом. Олег людина сильна. Навіть коли у нас виникали якісь складнощі, я знала, що разом ми з цим упораємося», — додає жінка.
 
Тепер же дружина Олега Сенцова чекає на успішний обмін чи екстрадицію. А вже тоді, переконує, подружжя прийме спільне рішення — щодо потенційного переїзду на український материк і щодо того, чи варто пробувати відродити родину Сенцових.
 
«Навіть коли у нас були дуже бідні часи, коли він придумував свої абсолютно божевільні проекти, коли всі говорили — ти що? Я говорила — підемо, зробимо, все буде нормально. Я завжди говорила — якщо Олег скаже вирощувати жирафів, отже, будемо вирощувати жирафів. А зараз я поставлена в таку ситуацію, коли змушена доводити, що я його дружина, мені доводиться пояснювати якісь свої вчинки», — коментує ситуацію дружина політв’язня і додає, що вона бачила купу інформації в інтернеті про допомогу і кошти для Олега, проте вона ними не володіє.
 
«Олег мене навчив жити сьогоднішнім днем. Як він завжди говорив: кращий день — це сьогодні, приймай рішення на сьогодні. Що б ти не придумала, які б плани не побудувала — життя все одно переверне все по-іншому», — згадує жінка.
 
Як відреагував і чи погодився Сенцов на розлучення — поки невідомо.