Паранормальні в квадраті

28.07.2016
Паранормальні в квадраті

«Мисливці на привидів». 2016 рік. (Фото з сайта st.kp.yandex.net.)

Привиди завжди цікавили публіку. Щоб не заглядати у страшні підвали і закинуті будівлі, згадаємо лише Карлсона, який надягав на себе біле простирадло, і нещодавній фільм «Страшилки». У нових «Мисливцях на привидів», які уже цього тижня можна дивитися у вітчизняних кінотеатрах, потойбічних істот зібрали різних мастей: і давно знайомі «простирадлові» з’являються у кадрі, і суперсучасні велетні, що виникають ні з чого і світяться, ніби надувні гіганти. Але всі вони мало лякають. Бо режисер Пол Фіг (його попередні фільми «Дівич-вечір у Вегасі», «Озброєні та небезпечні» та «Шпигунка») пропонує глядачам фантастичну комедію.
 
«Я був чи не найзатятiшим фанатом оригінальних «Мисливців на привидів» (стрічка 1984 року режисера Айвана Райтмана. — Авт.), коли ті тільки вийшли на великі екрани, — згадує Пол Фіг. — Я був на прем’єрному показі в кінотеатрі і мушу зізнатися, що ніколи не бачив такого впливу комедії на аудиторію.
 
Люди, та я зокрема, просто шаленіли, і не тільки тому, що то було неймовірно смішно. Перед нами постали найкращі та улюблені всіма коміки — Білл Мюррей, Ден Ейкройд, Харольд Реміс та Ерні Хадсон. Разом вони були справжньою суперкомандою, яка будь-яку комедію вивела б на новий якісний рівень. Але воістину неймовірним фільм зробила навала злісних привидів, знятих із використанням найсучасніших на той час технологій».
 
Пол Фіг був не першим, хто виношував задум про зйомки сіквела популярного фільму. Завжди хотілося продовжити успішну франшизу й Айвану Райтману — режисеру і продюсеру оригінального фільму, який цього разу продюсував стрічку разом з Емі Паскаль.
 
У нових «Мисливцях на привидів» — знову суперкоманда акторів. Це у першу чергу виконавиці ролей дослідників паранормальних істот — неперевершені, які органічно доповнюють одна одну, Мелісса МакКарті, Крістен Уіг та Кейт МакКіннон. На певному етапі приєднується до них раніше працівниця метро у виконанні Леслі Джонс. І розбавляє цю жіночу компанію красунчик-секретар, якого грає Кріс Хемсворт.
 
У фільмі дотепно й іронічно показують сучасний світ, у якому ні в кого немає вичерпних, беззаперечних доказів існування привидів. А жінки-мисливці присвятили себе вивченню паранормальних явищ (хто — без перерви, хто — намагаючись стати серйозним науковцем) і прагнули зловити привидів. Усі, зрозуміло, вважали їх божевільними. Але вони натрапили на примар. І змогли запобігти пануванню примар. Злагоджена команда: Еббі — справжній експерт із паранормальних явищ; Ерін — фізик, яка намагається науково довести існування привидів; Джилліан Хольцманн — інженер, що створює спеціальне обладнання, за допомогою якого можна навіть запакувати примару в невеликий циліндр. Петті — темношкіра працівниця метро, яка приєднується до мисливців, цінна тим, що знає всі закутки Нью-Йорка. Саме вона допомагає команді зрозуміти, що ж насправді відбувається на Манхеттені.
 
«Мені було дуже важливо знайти актрис, які б дружили в реальному житті, — каже Пол Фіг. — У цьому випадку, як правило, на знімальному майданчику вони розуміють одна одну практично без слів. Цього, на диво, складно домогтися, якщо актори не знайомі одне з одним. Для мене закадрове знайомство завж­ди було важливим, якщо не визначальним фактором. Усі четверо раніше працювали одна з одною на тих чи інших проектах, і у кожної з них своє особливе, але вражаюче почуття гумору». 
 
«Мисливці на привидів» — 2016 — це неймовірне поєднання надзвичайних деталей. В оригінальному фільмі 1984 року мисливці на привидів роз’їжджали в модифікованій версії «швидкої допомоги»  «Кадиллак» 1959 року випуску. Для сучасного фільму знайшли катафалк випуску 1981-83 років. Але переробили інтер’єр «ЕКТО»: зокрема, продумали вішаки для зброї і мобільну панель для протонних ранців; машину облаштували численними механічними девайсами, додатковими ременями безпеки, трубами, резервуарами, потужним клаксоном, мегафоном, антеною і запасними батареями. 
 
А ще фільм виходить у прокат в Україні з прекрасним дубляжем. Глядач в історії про американських привидів почує до смішного знайомі: «наш мер — Кличко» і «скотиняка».