У Кубку Девіса українська збірна пробилися до «плей-оф»

19.07.2016
У Кубку Девіса українська збірна пробилися до «плей-оф»

Ветеран «синьо-жовтих» Сергій Стаховський натхненно провів матч проти австріяків у Кубку Девіса. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Навіть без примхливого лідера вітчизняного тенісу Олександра Долгополова, котрий знову відмовився грати за «синьо-жовтих» у Кубку Девіса, українська збірна здобула перемогу над австрійськими тенісистами й пробилася до «плей-оф» Світової групи, де 16-18 вересня позмагається за місце в еліті. Після важкої звитяги над австріяками в Бучі (3:2) українська чоловіча збірна піднялася в рейтингу на 21-шу сходинку. Щоправда, цього стрибка не вистачило, аби опинитися в числі сіяних на «стикові поєдинки». Тож восени за місце в Світовому дивізіоні нашим хлопцям доведеться змагатися з кимось із представників сіяної когорти — збірною Швейцарії, Бельгії, Австралії, Канади, Казахстану, Іспанії, Німеччини чи Японії.
 
Щодо поєдинку Україна — Австрія, то перед його початком наші тенісисти виглядали в ньому фаворитами. Перший змагальний день, коли з’ясуванням стосунків у перехресному форматі займалися перші та другі номери своїх команд, завершився повним тріумфом господарів. 
 
Після переконливих звитяг Іллі Марченка (над Деннісом Новаком) та Сергія Стаховського (над Геральдом Мельцером) здавалося, що все може завершитися розгромом гостей. Утім, коли на корті з’явився досвідчений ветеран австрійського тенісу — 35-річний Юрген Мельцер (старший брат Геральда) — у перед­місті столиці запахло, як-то кажуть, смаженим.
 
Спочатку, за активної участі Юргена гості, вигравши пару, скоротили відставання в матчі, а наступного дня, коли Мельцер-старший переграв Марченка, рахунок взагалі став рівним.
Відтак доля всього протистояння мала вирішитися в поєдинку других номерів своїх збірних — Сергія Стаховського та Денніса Новака.
 
Попри те, що на турнірах АТР останнім часом ветеран українського тенісу демонструє не надто вражаючу гру, обидва свої матчі в збірній Стах провів на високому рівні. Не так легко, як Мельцера-молодшого, але Новака Стаховський також переграв, подарувавши «синьо-жовтим» можливість зіграти в «плей-оф» Світової групи. Примітно, що не так давно під орудою капітана-сумісника Михайла Філіми жіноча збірна України після кількох років повернулася до еліти світового тенісу в Кубку федерації. Тепер же подібного трюку чекатимуть від нього й у Кубку Девіса. 
 
ТАБЛО
 
Кубок Девіса. Перша група. Другий раунд. Україна — Австрія — 3:2 (Марченко — Новак — 7:6 (7:3), 5:7, 6:3, 6:2. Стаховський — Г. Мельцер — 6:3, 6:4, 6:3. олчанов/Смірнов — Ю. Мельцер/Освальд — 3:6, 6:7 (7:9), 3:6. Марченко — Ю. Мельцер — 6:3, 3:6, 6:3, 5:7, 3:6. Стаховський — Новак — 6:3, 6:3, 6:7 (8:10), 7:5).