Віртуозний поворот: жіноча хокейна збірна України виграла чемпіонат світу в дивізіоні ІІІА

20.03.2024
Віртуозний поворот: жіноча хокейна збірна України виграла чемпіонат світу в дивізіоні ІІІА

Українські хокеїстки здобули перемогу на чемпіонаті світу в дивізіоні ІІІА. (Фото пресслужби ФХУ.)

Відтоді, як наприкінці XX століття жіночий хокей включили до програми Олімпійських ігор, цей вид почали поступово культивувати й в Україні.
 
Щоправда, процес його становлення відбувається в нашій країні дуже повільно.
 
В національному чемпіонаті зараз змагаються лише чотири команди, при цьому одна з них виконує роль відвертого статиста, адже в десяти матчах не здобула ще жодного очка. 
 
Водночас жіноча збірна України вперше за багато років змогла дещо покращити свої скромні позиції на світовій арені — здобула перемогу на чемпіонаті світу в дивізіоні ІІІА й підвищилася в класі.
 
Знаковий для себе успіх «синьо-жовті» здобули в Загребі, де підопічні дуету наставників Євгена Аліпова та Олександра Нікулічева виграли п’ять поєдинків із п’яти.
 
Найбільш пам’ятним для української команди став поєдинок третього туру проти команди Сербії, в якому наші дівчата відіграли фору в три шайби й здобули перемогу по булітах (5:4).
 
Принциповою для українок була перемога над збірною Литви (3:1), попередні зустрічі з якою «синьо-жовті» переважно програвали. Інші поєдинки на ЧС підопічні Аліпова та Нікулічева завершили розгромами: з Болгарією — 9:1, Румунією — 5:1, Хорватією — 6:1. 
 
Відтак через п’ять років українські хокеїстки знову повернуться до дивізіону ІІВ. Кращою бомбардиркою турніру в Хорватії стала 27-річна Валерія Манчак-Дженсен.
 
Без сумніву, в цьому питанні їй неабияк допоміг досвід виступів у професіональній хокейній лізі США. А шайба, котру вона в заключному матчі «мундіалю», в день свого народження, закинула у ворота хорваток, стала справжньою окрасою турніру, такою собі вишенькою на торті.
 
Зазначимо, що в Загребі за збірну України грали представниці трьох вітчизняних клубів — «Пантер», «Київ Кепіталз» та «Сестер Кракен», а також легіонерки з чемпіонатів Словаччини, Латвії, Швейцарії, Італії та Німеччини.
 
«Ми, всі дівчата, зараз робимо багато, аби популяризувати наші змагання. Сенс у них точно є, дівчата мають бачити, що вони можуть приходити і грати в хокей. Давно пора відходити від «чоловічого виду спорту», ми ж не в середньовіччі. У нас є збірна, яка теж грає, теж виграє, теж отримує медалі. А для розвитку збірної дуже потрібен внутрішній чемпіонат», — в інтерв’ю пресслужбі ФХУ своїми думками поділилися сестри-близнючки Елен та Алізабет Аліпови.
 
Доньки головного тренера нині представляють «Київ Кепіталз» і розповідають, що в хокей вони прийшли із синхронного плавання.
 
«Взагалі ми майстри спорту з артистичного плавання. Досягши цього рівня, відчули, що далі займатись цим видом спорту сенсу немає», — пояснили близнючки.
 
На лід їх покликав тато, колишній форвард «Сокола» та збірної України, котрий після тривалої роботи в чоловічому хокеї взявся розвивати хокейну справу серед жінок.
 
До слова, цікаву спортивну біографію має воротар української збірної Юліана Вільгань, котра перед тим, як стати у «рамку», чимало своїх юнацьких років провела у фігурному катанні.
 
Загалом, до жіночого хокею в Україні також приходять із тріатлону, в інших випадках хокейна справа тут передається у спадок — від матерів до доньок.
 
«Наш чемпіонат — це в будь-якому разі перспектива для дівчат. Можливо, він не такий сильний, але він існує і в них є куди піти, і не треба виїжджати за кордон», — наголошують сестри Аліпови.