Кіровоград у Кропивницький: Рада завершила декомунізацію

15.07.2016
Кіровоград у Кропивницький: Рада завершила декомунізацію

Пам’ятник Марку Кропивницькому в місті, що відтепер носитиме його ім’я.

Відвідування депутатами своїх робочих місць давно стало причиною народних насмішок та обурення. Попри те, що спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що, мовляв, раніше було гірше, легше від того не стає нікому. Складається враження, що народні обранці займаються чим завгодно, але тільки не тим, задля чого їх обирали.
 
Так, у четвер засідання вкотре проходило із заблокованими трибунами. Якщо на попередньому пленарному тижні президію блокували депутати від Радикальної партії Олега Ляшка, «Батьківщини» і кілька позафракційних, то в четвер трибуну взяли в облогу обранці з «Народного фронту» «із метою недопущення її блокування іншими депутатами». «У реальності парламент просто імітує роботу. Навіть, якщо ми продовжимо роботу цієї сесії, не закриємо її — це абсолютно не означає, що ВР буде працювати», — коментує ситуацію член фракції «Батьківщина» Ігор Луценко. 
 
Проте y передостанній день роботи перед відпустками депутати все ж запрацювали ненадовго i прийняли кілька законопроектів. Стартували народні обранці з пакета соціальних законів. Після повторного голосування 237 депутатів підтримали зміни до закону щодо соціального захисту членів сімей учасників АТО. Зараз такі родини не можуть отримати соціальну допомогу, оскільки до їхнього сукупного доходу включено також і виплати, які отримує годувальник, перебуваючи на фронті. Документ закріплює, що «до сукупного доходу сім’ї не зараховується грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції на час її проведення». Отже родичам бійців достатньо буде надати довідку про участь члена сім’ї в АТО.
 
У четвер нардепи також продовжили процес декомунізації. Парламентарії перейменували останні кілька населених пунктів у  Закарпатській, Одеській, Чернігівській областях та на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Попри незгоду жителів Кіровограда, місто змінило назву на Кропивницький. Водночас залишилось відкритим питання перейменування району. Спікер Андрій Парубій пообіцяв процедурно владнати це згодом. 
 
Напередодні y Раді відкликали прийняття документа про спецконфіскацію, який, за запевненням авторів законопроекту, дозволить поповнити бюджет близько 50 млрд. гривень (частина з них мала бути скерована на фінансування оборонних замовлень). «У нашій Верховній Раді є багато зрадників, які не хочуть приймати цей законопроект (про спецконфіскацію. — «УМ»), бо у них «рильце в пушку», — вважає нардеп від фракції «Народний фронт» Михайло Гаврилюк.