На сході 9 470 загиблих — доповідь ООН

12.07.2016
Управління ООН iз координації гуманітарних питань (УКГП) днями оприлюднило черговий щомісячний звіт про ситуацію на сході України. За його даними, упродовж минулого місяця, з 1 по 30 червня, на Донбасі зафіксовано найбільш відчутні втрати з серпня 2015 року. За цей період було вбито 12 цивільних осіб, ще 57 осіб поранено. Найбільше загиблих у результаті артилерійських атак, хтось зазнав вогнепальних поранень, а хтось підірвався на саморобних вибухівках та мінах, що не розірвалися. Цифри, озвучені ООН, вражають. Там підрахували, що з початку бойових дій кількість загиблих з обох боків досягла 9 470 осіб, поранених — 21 880.
 
Криваву статистику обіцяє продовжити липень. Початок місяця вже позначився інтенсивним вогнем та численними провокаціями з боку бойовиків. Кількість обстрілів щодня збільшується, лише за минулі вихідні їх було близько 150, — повідомляють у штабі АТО.
 
Найбільшого натиску ворожої артилерії наші сили зазнали на Донецькому напрямку. «Із забороненої Мінськими угодами 152 мм артилерії противник бив по Новгородському, а з 122 мм самохідних установок — по Миколаївці Другій. 120 мм міномети накривали Майорськ, Піски, Авдіївку, Новгородське і Троїцьке», — зазначає речник АТО Олег Сушинський. Окрім важкої артилерії, вогонь вели з гранатометів, бронетехніки, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. На цьому напрямку загинули троє українських військових, 16 — поранено.
 
На Маріупольському напрямку ворог 29 разів порушував режим припинення вогню. Із мінометів різного калібру обстрілювали українські опорні пункти в Талаківці, Водяному, Новогригорівці та Мар’їнці. Неспокійно було поблизу Широкиного, Красногорівки, Гнутового та Мар’їнки. На Луганщині ворог 17 разів вів як хаотичний, так і прицільний вогонь iз різних видів зброї.
 
Також у неділю бо­йовики з гранатометів обстріляли КПВВ «Золоте», де несуть службу українські прикордонники та бійці ЗСУ. У Держприкордонслужбі зазначили, що декілька гранат розірвалися у безпосередній близькості, але ніхто з українських військових не постраждав, і вогонь у відповідь не відкривали.
 
Посилили роботу диверсійні групи бойовиків. У ніч на понеділок у ході бойового зіткнення під Троїцьким бійці АТО взяли у полон трьох російських найманців. Основна група відступила, залишивши своїх поранених. Один iз них, уродженець Омська Натан Цакиров, від вогнепального поранення загинув. Решта перебуває в медичній частині, де їм надають допомогу.