Полковника Івана Без'язикова звільнили з полону сепаратистів

08.07.2016
Полковника Івана Без'язикова звільнили з полону сепаратистів

Майже дворічний полон скінчився для ще одного українського офіцера-фронтовика. Після прибуття до Києва його одразу ж доставили до столичного реабілітаційного центру через погане самопочуття. Керівник центру зі звільнення полонених при СБУ Юрій Качанов повідомив, що це був не обмін, а окрема операція українських спецслужб, деталі якої він розголошувати не може.
 
Іван Без’язиков служив начальником розвідки 8-го армійського корпусу в Житомирі. З початку бойо­вих дій на сході потрапив на війну. Після одного з численних боїв на Донеччині, 16 серпня 2014 року, полковник вів переговори з терористами щодо повернення тіл полеглих українських бійців та поранених, захоплених у полон. На зворот­ньому шляху поблизу села Степанівка «сепари» несподівано зупинили машину переговірників і полонили Без’язикова та ще двох наших вояків. І з того моменту аж до кінця 2015 року місцезнаходження начрозвідки українській стороні було невідоме. 
 
Операція зі звільнення полковника з полону була непростою. Як розповіла перший віце-спікер ВР України Ірина Геращенко: «Бойовики не підтверджували нам його місцезнаходження, не давали інформації, де він; стверджували, що немає у них такого». 
 
У середу, 6 липня, екс-бранець зустрівся з Президентом України й розповів про те, як потрапив у полон і як із ним поводилися терористи. Без’язиков щиро подякував усім, хто допоміг його звільнити, i з сумом додав: «Дуже важко переосмислити те, що сталося. Дуже важкий і довгий шлях мені довелося пройти».
 
Петро Порошенко на зустрічі сказав, що незважаючи на те, що процес визволення розвідника зайняв багато часу, головне — результат, який наші спецслужби, офіцери сприймають як справжню перемогу, адже до операції чимало людей доклало величезних зусиль. Насамкінець Президент наголосив: «Ми будемо боротися за повернення кожного українця. Незалежно від того, це полковник, рядовий, волонтер чи цивільний!»
 
Нагадаємо, що цими днями на волю мали шанс вийти й інші українські полонені, але на нещодавніх чергових переговорах у Мінську процес обміну 25 українських заручників на 50 бойовиків iз невідомих причин був заблокований Росією.