Україна та США разом запустять космічну ракету

08.07.2016
Україна та США разом запустять космічну ракету

Днями український посол y Штатах Валерій Чалий анонсував   запуск українсько-американської ракети в космос. Цю подію очікують у найближчі місяці в рамках програми співпраці Києва і Вашингтона у сфері освоєння космічного простору. Переговори між двома країнами тривали вже довгий час, утім плани не розголошувалися із стратегічних міркувань. За словами дипломатичного працівника, у США і України є серйозні спільні напрацювання, які стосуються майбутнього старту.
 
Варто зауважити, що у Центрі космічних польотів на острові Уоллопс (США) пройшли наземні випробування ракети-носія «Антарес», перша ступінь якої розроблена українським КБ «Південне». Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до семи кілограмів, створила американська компанія Orbital Sciences Corporation, але основну конструкцію розробили і виготовили на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі. Останні півтора року українські інженери займалися модернізацією ракети, адже  y 2014-му через неполадки y двигуні відбулася аварія ракети. Успішно проведені випробування показали, що завдання досягнуто i наступним кроком будуть випробування запуску ракети-носія. «Для України це однозначно знаменна подія. Сама ступінь —  паливні баки, баки окислювача, датчики, трубопроводи та інше допоміжне обладнання повинні працювати як єдине ціле з руховою установкою. Якщо тест пройшов успішно —  це говорить про те, що всі складові ступені ракети-носія взаємодіють саме так, як від них очікували»,— каже засновник акселератора космічних технологій Simpera.Space Андрій Бігунов.
 
Слід нагадати, що y травні минулого року була затверджена Стратегія космічної діяльності України до 2022 року. Нею передбачений запуск не менше шести супутників. Очікуваними результатами стратегії названі запуск космічних апаратів зв’язку та мовлення «Либідь» та «Либідь-2», космічних апаратів дистанційного зондування Землі «Січ-2-1», «Січ-2М», «Січ-3», науково-технологічного космічного апарату «Іоносат». Одним із завдань також є розширення співробітництва і членство України в Європейському космічному агентстві, початок комерційної експлуатації ракетного комплексу «Циклон-4» та розширення географії стартових майданчиків під нього, участь у міжнародних проектах «Дніпро», «Антарес», «Вега» та у європейській програмі дослі­джень та інновацій «Горизонт-2020» з космічної тематики. 
 

ЗАЗДРІСТЬ

Інформація про запуск українсько-американської ракети викликала шквал обурення y росіян. Свої думки люди залишають у коментарях до новини, опублікованої на сайті російського пропагандистського телеканалу «Лайф.ру»: «Запускати з космодрому майдан? Із великої рогатки?», «Ракету —  комічну, a не космічну», «А чого ми відразу так розкудкудахкалися? Може, просто нам заздрісно, що в них хоч щось робиться»? — пишуть коментатори. Ймовірною причиною таких відгуків стала заява віце-прем’єра Федерації Дмитра Рогозіна, який визнав, що Росія не зможе наздогнати США в космічній галузі.