Прогресуючий прирiст у Туреччині

05.07.2016
Кільком мільйонам сирійських біженців, які перебувають у Туреччині, можуть дати турецьке громадянство. Про це сказав президент Реджеп Таїп Ердоган у промові на урочистій вечері з нагоди завершення Рамадану під час візиту у місто Кіліс, де перебуває чимало шукачів притулку: «Сьогодні у мене є хороші новини для наших братів і сестер, що перебувають тут. Серед них є бажаючі отримати громадянство Турецької Республіки. Наше міністерство внутрішніх справ працює в цьому напрямі. Туреччина — і ваш дім теж». Про те, як буде працювати програма, влада країни має намір оголосити найближчим часом.
 
У місті Кіліс, що межує із Сирією на південному сході Туреччини, сирійські біженці за чисельністю вже перевершують місцеве населення. За деякими оцінками, на турецькій землі зараз перебувають 2,7 мільйона сирійців і 300 тисяч іракців. Частині з них влада вже видала дозвіл на роботу.
 
Заява Ердогана викликала шквал критики, дехто навіть вважає, що через надання сирійцям громадянства Ердоган хоче здобути голоси, які потрібні йому для зміни Конституції і зміцнення президентських повноважень. Для багатьох простих турків політика відкритих дверей спочатку була предметом гордості, проте у процесі збільшення кількості мігрантів невдоволення росло: місцеві жителі почали говорити про можливі проблеми з розподілом державних ресурсів і конкуренції за робочі місця.
 
Як зазначає газета «Файненшл Таймс», заяви Ердогана викликають питання в контексті міграційної угоди з ЄС, у рамках якої Анкара погодилася зупинити потоки біженців, які нелегально потрапляють на територію ЄС через Туреччину в обмін на низку поступок із боку Брюсселя, включаючи скасування візового режиму для турецьких громадян. Раніше Анкара відмовлялася надавати статус біженця сирійцям, які були змушені залишити країну і перейти до Туреччини, називаючи їх «гостями». Лише невелика група біженців отримала дозволи на роботу і посвідку на проживання.