Свої ляльководи i чужi: У Стамбулі за теракт судять 13 підозрілих

05.07.2016
У Туреччині затримано 27 осіб, яких підозрюють у причетності до організації нападу на аеропорт Стамбула, 13 з них, у тому числі троє іноземців, постали перед судом. Нагадаємо, що 28 червня у міжнародному терміналі аеропорту імені Ататюрка, який штурмували троє озброєних автоматами і бомбами смертників, загинуло, за останніми офіційними даними, 44 особи. 49 з-понад двохсот поранених — досі у лікарнях.  Жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за напад, але президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який відвідав меморіал в аеропорту Стамбула, заявив, що «останні дані вказують на терористичну організацію «Ісламська держава».
 
Арешти відбулися у Стамбулі та Ізмірі на заході країни. Турецькі правоохоронці висунули звинувачення у теракті в аеропорту Стамбула тринадця­тьом особам, 10 з яких — громадяни Туреччини, а троє — іноземці, повідомляє турецька агенція новин «Доган». Обвинувачуваним, які перебувають під вартою, закидають належність до терористичної групи, вбивства та загрозу територіальній цілісності країни. Турецька інформагенція не вказує національності трьох затриманих іноземців. За раніше озвученими чиновниками даними, трьома нападниками в аеропорту були громадяни Росії, Узбекистану та Киргизстану. «Усе оприлюднимо у належний час. Наразі триває масштабне розслідування справи» — наводить агенція «Франс Пресс» слова прем’єра Туреччини Біналі Їлдирима.
 
Раніше місцеві ЗМІ називали організатором теракту чеченця Ахмеда Чатаєва — ватажка стамбульського осередку «ІД». Чатаєв міг стояти і за ще двома терактами у Стамбулі цьогоріч: в історичному центрі міста та на вулиці Істікляль, де вирує торгівля, додає газета «Хуррієт». Ця газета також повідомляє, що у замахах міг брати участь інший чеченець – Осман Вадінов, який прибув до Туреччини з міста Ар-Раккі, бастіону «Ісламської держави» в Сирії. Проурядова турецька газета «Єні Сафак» також повідомила, що організатором атак в аеропорту був чеченець Ахмед Чатаєв, який фігурує в списку санкцій ООН як один із керівників «ІД» і відповідає за вишкіл російськомовних бойовиків. Про можливість участі громадян Росії та інших колишніх радянських республік у терористичних акціях повідомляли також і російські спецслужби. В лавах «Ісламської держави» перебувають від двох із половиною до п’яти тисяч вихідців із Росії, передусім із Північного Кавказу та Середньої Азії. Експерти вказують, що найбільш чисельними є групи чеченців, дагестанців, узбеків, киргизів, казахів, таджиків.