«Повний» контакт у "Формулі-1"

05.07.2016
«Повний» контакт у "Формулі-1"

Пілоти найсильнішої команди «королівських» перегонів не бажають поступатися лідерством. (Фото з сайта formula1.kiev.ua)

Історій, коли в одній мега-потужній команді другому пілоту доводилося покірно погоджуватися з роллю покірного «григорі», у «Формулі-1» можна пригадати чимало. Приміром, у «Феррарі» тили легендарного Міхаеля Шумахера свого часу надійно захищав Рубенс Барікелло. Пізніше у «Скудерії» з роллю «вічно другого» був змушений миритися інший бразилець Феліппе Масса. Упродовж усього періоду тріумфального перебування Себастьяна Феттеля в «Ред буллі» ковтати пил, рухаючись позаду свого партнера по стайні, довелося австралійцеві Марку Уебберу
 
А от німцю Ніко Росбергу роль «Санчо Панси» не до вподоби. Попри те, що на його «Мерседесі» стоїть відеокамера жовтого кольору — атрибут другого номера команди — він уперто гне свою лінію. Захопивши на старті сезону лідерство в загальному заліку чемпіонату світу, німець не бажає без боротьби пропускати нагору першого пілота «Мерса» Льюїса Хемілтона. Остан­нього просто так схилити голову не дозволяють амбіції та статус триразового чемпіона світу.
 
За відсутності будь-якої конкуренції між командами-учасницями «Ф-1» 2016 року, протистояння, що зародилося всередині «Мерседеса», надає нинішньому чемпіонату бодай якусь спортивну привабливість. Водночас далеко не всім подобається поведінка іменитого Хемілтона, через непоступливість якого вболівальникам доводиться спостерігати за не зовсім спортивною поведінкою пілотів «Мерседеса».
 
Власне, у «королівських» перегонах «буцатися» на трасі не прийнято. Утім подібного роду дії вже не перший раз дозволяють собі гонщики найсильнішої команди чемпіонату. Не дивно, що процес нагородження переможця Гран-прі Австрії на автодромі «Шпільберг» супроводжувався свистом. Так уболівальники «вітали» Льюїса Хемілтона, котрий, «перештовхавши» на останньому колі перегонів свого партнера по команді, зумів відібрати у нього перемогу. І дарма, що винуватцем тієї аварії, через яку Росберг утратив не тільки лідерство, а й переднє антикрило, швидкість та, зрештою, місце на п’єдесталі, стюарди назвали саме німецького пілота, наклавши на нього десятисекундний штраф. Вочевидь, фанатам «Ф-1» не сподобалася поведінка Хемілтона, котрий, можна сказати, спровокував сутичку, пішовши на ризикований обхід.
 
«Я тут, щоб перемагати. А те, що вони (уболівальники) свистять, так це їхні проблеми», — відрізав Льюїс. Завдяки перемозі в Австрії його відставання від Росберга скоротилося до 11 очок. Загострилася боротьба й за третє місце в загальному заліку пілотів. Скориставшись сходом свого партнера по «Феррарі» Феттеля, на боліді якого під час перегонів вибухнуло заднє праве колесо, Кімі Райкконен — бронзовий призер Гран-прі Австрії, зрівнявся з останнім за кількістю набраних очок. Ну а другим учасником призової трійки на «Шпільберзі» став юний пілот «Ред буллу» Макс Ферстаппен.