Успішний бізнес в Україні: не чекай урядових преференцій

23.06.2016

Домовитися сотням тисяч

Кожного разу, коли мова заходить про успішний бізнес, на думку спадають кілька простих питань. Наскільки нетривіальний погляд на проблеми і завдання здатний забезпечити успіх? Як компанія має диверсифікувати власну діяльність, щоб залишатись успішною тривалий час? Яка роль особистості в кожній історії успіху компанії? 
 
У контексті цієї теми цікавий досвід американської компанії, яка добре відома в Україні як трейдер. А у світі — як мультифункціональна: енергетична (здійснює управління кількома нафтопереробними заводами та нафтопроводами, виробляє, продає й розповсюджує під власною торговою маркою очищене пальне, мастила, пропан та енергоносії з відновлюваних джерел), продовольча (очищення близько 600 тис. т сої на рік, виробництво близько 3 млн. т соєвого білку, виробництво олії, борошномельні потужності та виробництво кормів для тварин), аграрна (вирощують близько 15 млн. т зерна), має понад столітню історію, входить до списку Fortune 100. При цьому за своєю організаційною структурою компанія є... кооперативом. Ідеться про багатопрофільну американську компанію CHS Inc. 
 
При детальному вивченні діяльності та історії цієї компанії багато разів дивувався, наскільки успішність рішень залежить від обраного «кута зору». Початок 2000-х, коли ринки були на підйомі. CHS диверсифікує діяльність, і залишаючись найбільшим у своїй країні об’єднанням кооперативів (на той момент 66 тисяч 600 виробників та 1300 кооперативів, до складу яких входить ще близько 300 тисяч фермерів), одночасно є одним із найбільших виробників енергоносіїв (переробка близько 140 тисяч барелів наф­ти на добу, вже згадана мережа заправних станцій, а також видобуток та постачання пропану). Одночасно компанія пропонує для свої членів транспортні послуги, формуючи один iз найбільших автопарків у США, що дозволяє транспортувати сировину та готову продукцію по всьо­му континенту. 

Диверсифікація ризиків

Здавалося б, успішні напрямки діяльності повинні давати можливість сконцентруватись на виробництві, однак компанія і далі нарощувала свою присутність на глобальному ринку продовольства. СьогодніCHS Inc. має офіси в Австралії, Китаї, Південній Кореї та Тайвані, Швейцарії, Боснії, Болгарії, Угорщині, Румунії, Росії, Сербії, Іспанії та Україні, а також у Йорданії, Туреччині та на Близькому Сході. Окремою складовою її діяльності на сьогодні є забезпечення безперебійного постачання зернових та сої за контрактами з Китаєм, Аргентиною, Чорноморським басейном та Близьким Сходом. 
 
Наступними кроками у стратегічному розвитку стало забезпечення членів кооперативу рішеннями для фінансування та управління ризиками. У результаті всередині компанії зараз відбуваються більше 40 млн. транзакцій на рік, учасники кооперативу отримують понад 2 мільярди доларів кредитів. 
 
Щороку CHS Inc. інвестує в гранти для сільського господарства, розвиток сільської місцевості та кооперативів, освіту та проекти підготовки керівних кадрів. Крім того, компанія надає і волонтерську допомогу, зокрема у рамках кампанії «Врожай проти голоду». 
 
Позбутися залежності від кон’юнктури
 
Зважаючи на успішність CHS, варто повернутися на десятиліття назад. Запорукою нинішнього успіху можна вважати 90-ті роки минулого століття, коли тодішній керівник John D. Johnson, президент та СЕО компанії поставив собі за мету розробити стратегію компанії CHS 2020 Vision, що передбачала зменшення залежності сільськогосподарського виробника від результатів кожного окремого року діяльності. На той час трейдерство, рівно як і наф­топереробка, були абсолютно новими видами діяльності для CHS 2020 Vision, а їх долучення забезпечило відносну незалежність результатів діяльності від ціни на окремий вид продукції. 
 
Стратегія розвитку CHS 2020 Vision передбачає постійне  нарощення виробництва зерна та сої, забезпечення виробників необхідними ресурсами, концентрацію у своїх руках значних обсягів зерна, збереження позицій світового трейдера та нафтопереробника. Компанія також позиціонує себе як глобальний гравець, що прагне перетворитись із національної в інтернаціональну фінансову інституцію. 

Політика і прагматика

Досвід компанії CHS Inc. є прикладом успішного розвитку, досягнення поставленої мети, нетривіальності рішень та концентрації на власному розвиткові. За словами самого John D. Johnson, «...не варто очікувати значних преференцій від уряду, оскільки він може через регуляторні акти, нові аспекти політики та адміністрування зіграти як позитивну, так і негативну роль для бізнесу. Уважно слідкуючи за рішеннями урядів країн, де ви працюєте, ви маєте завжди усвідомлювати та враховувати ризики, які несе в собі політика. Однак концентруватись варто на споживачах, задоволенні попиту та нових вимогах щодо якості та безпеки продукції, прослідковуваності походження продукції та формуванні продовольчої безпеки країнами та регіонами, зростаючими потребами управління земельними та водними ресурсами». 
 
Олександр ЖЕМОЙДА, 
виконавчий директор асоціації УКАБ, провідний спеціаліст у галузі аграрної політики, менеджменту, прикладної економіки 
На щорічному заході, який традиційно проведе восени в Києві асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», конференції Large Farm Management, ключовим стане вибір стратегії розвитку в корпоративному управлінні агробізнесом.