Не проспіть... здоровий сон

15.06.2016
Не проспіть... здоровий сон

Аби мати здоровий сон, лягайте спати в один і той самий час і не дивіться на ніч телевізор.

Одну третину життя ми проводимо у сні. Сон відновлює організм, зміцнює імунітет, кістки, м’язи; очищує нервові клітини, перетворює короткотривалу пам’ять у тривалу. «Це відбувається завдяки гормону мелатоніну, який виробляється винятково у темряві, — говорить столичний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Рівень мелатоніну найвищий iз другої до четвертої години ранку».
При недосипанні в організмі зменшується виробництво мелатоніну, а зростає — гормону стресу кортизолу, який збільшує ризик серцевої недостатності, інсульту, цукрового діабету, ожиріння, розумових розладів, погіршення пам’яті, раку. Пані Оксана нагадує кілька правил омолоджувального сну, які допоможуть залишатися в добрій фізичній формі, мати гарний настрій і не хворіти. 
Отже, завжди лягайте спати в один і той самий час (навіть якщо це 23-тя або 24-та година). Це забезпечить достатнє вироблення організмом мелатоніну. Засинайте у повній темряві (допоможуть щільні гардини або маска на очі). Таким чином збільшиться виробництво мелатоніну і оздоровча дія сну. Важливо вимкнути будь-які джерела синього та білого світла — воно блокує виробництво мелатоніну. Якщо вночі потрібно вставати, оптимально використовувати в цей час червоне світло. Не дивіться телевізор, не слухайте голосної музики та не користуйтеся електронними гаджетами мінімум півгодини до сну. Таким чином ви швидше поринете у володіння Морфея. 
«А перед сном випийте склянку кефіру, додавши туди четвертинку чайної ложки порошку куркуми, — радить лікар. – Такий напій оздоровлює мікрофлору і має протизапальний ефект».
До речі, людям, які потерпають від безсоння, може допомогти... рис. Такого висновку дійшли  японські експерти, відтак радять включити в щоденний раціон хоча б трохи цього продукту. Дослідження, яке було здійснено в KanazawaMedicalUniversity, підтвердило: регулярне вживання рису може стати ліками від безсоння. Для пошуку ефективного методу для боротьби з поганим нічним сном учені задіяли понад 2 тис. добровольців, які нарікали на кепський відпочинок уночі. Як виявилося у ході дослідження, кількість рису в раціоні була пов’язана з якістю сну: що більше люди споживали страв із ним, то краще спали. Водночас зв’язку між вживанням макаронних виробів і хлібом та якістю сну дослідники не виявили. Звідси висновок: не всі продукти, що багаті на вуглеводи, допомагають позбутися безсоння. Експерти припускають, що позитивний вплив рису на сон пов’язаний із високим глікемічним індексом цього продукту. Цей показник свідчить про швидкість розщеплення вуглеводів в організмі та їх перетворення на цукор, який надходить у кров і забезпечує організм енергією.
При вживанні продуктів iз високим глікемічним індексом підвищується рівень білка триптофана. Цей білок потрібен організму для виробництва серотоніну, який спонукає до сну.