Та що там якісь «шмарклі»...

15.06.2016
Та що там якісь «шмарклі»...

Лікування серйозних «неполадок» iз носом вимагає консультації лікаря. (Фото з сайта prostuda.net.ua.)

Так довго чекали літа, а тепло ніяк не настане.... Сезон дощів і прохолодних днів спричинив незвичний о такій порі сплеск застудних захворювань. Шморгання носом стало «атрибутом» першої декади червня. Лікарі кажуть: о такій порі легко захворіти, якщо імунітет не достатньо сильний. Найпоширеніший серед захворювань лор-органів — риносинусит — докучає особливо гостро. Що це за недуга і як укласти з нею «угоду про ненапад»?

Обережно з антибіотиками!

Риніт має різні форми, тож найважливіше — визначити ту, що спіткала вас. Алергійний риніт, за словами лікарів, може проявлятися сезонно або турбувати цілий рік. Інфекційний риніт буває гострий і хронічний. Ця недуга, стверджують фахівці, може також виникати через гормональні порушення в організмі, вплив медикаментів чи певних харчових продуктів і навіть умов праці (пил, токсичні запахи). Риніт часто не сприймають за серйозне захворювання. Мовляв, та що там якісь «шмарклі» — минеться. Проте ця недуга не така вже й проста, і тільки лікар допоможе позбутися її, не зашкодивши організму.  Натомість легковажність хворого може призвести до хронічної фази хвороби, і позбутися неприємних симптомів буде значно складніше. 
— Усе залежить від того, який вид риніту — алергійний, вірусний, медикаментозний — спіткав хворого. Відповідно до цього лікар призначає курс лікувальної терапії, — зауважує доктор медичних наук, ринолог Сергій Безшапочний. — Інфекційний риносинусит, який найчастіше турбує під час сезонних змін погоди і навіть під час відпустки, коли їдете відпочивати в іншу кліматичну зону, має вірусне походження. Найбільша помилка при цьому — лікуватися від недуги антибіотиками. Такі ліки пригнічують імунну систему і заважають організму самотужки справитися з вірусами. З антибіотиками взагалі слід поводитися дуже обережно. Мене дивує, що пацієнти часто самі «призначають» курс таких сильних препаратів, а коли ефекту не отримують — ідуть до лікаря. А час втрачено, і лікувати занедбану недугу проблематично.
За словами пана Сергія, досвідчений лікар ніколи не призначить при риніті антибіотики. Така потреба виникає лише тоді, коли після антивірусної терапії і курсу місцевого лікування (промивання носа) через 7-10 днів не настає покращення, натомість виникають ускладнення, насамперед — гнійна реакція. 

Краплі лише затягують недугу

Як ми зазвичай лікуємо нежить? Щойно заклало ніс — дістаємо з аптечки судиннозвужуючі препарати, адже нам «важко дихати, аж голова гуде». Однак, за словами Сергія Безшапочного, такі препарати не лікують, а лише затягують риніт. Адже набряк у носі при нежиті — захисна реакція організму, яка допомагає йому «розібратися» з вірусом. Препарати на кшталт «Нафтизіну», «Назоліну» справді усувають набряк і на певний час дихати стає легше. «Але симптомів недуги вони не долають, — пояснює ринолог. — Відтак виникає хронічна форма риніту. Або медикаментозний риніт — залежність від крапель для носа. У будь-якому разі, прийом цих ліків має призначати лікар, зваживши всі «за» і «проти». Адже справді бувають ситуації, коли терміново необхідно полегшити хворому дихання. Однак судиннозвужувальнi краплі доцільно приймати дуже коротким курсом — 2-3 дні».
До речі, безконтрольне і тривале вживання крапель для носа може викликати підвищення артеріального і внутрішньоочного тиску, нервозність, порушення сну, порушення серцевого ритму, нудоту, алергійні реакції.
 

ДОВІДКА «УМ»

Риносинусит — запалення не лише слизової оболонки носа, а й пазух, що прилягають до нього. Основні симптоми захворювання: виділення з носа, ускладнене носове дихання, головний біль. Іноді при недузі може підвищуватися температура тіла, докучати загальна слабкість, кашель. 
 

ДО РЕЧІ

Відвар iз трав, сіль і теплі ванни
При риніті Сергій Безшапочний радить промивати ніс препаратами на основі морської води. Така процедура допомагає звільнити носову порожнину від слизу, в якому «процвітають» віруси, і зняти запальні процеси. Можна промивати ніс сольовим розчином (половина чайної ложки солі на півлітра теплої кип’яченої води),  а також відваром трав (шавлія, ромашка). Важливо зміцнювати імунітет — приймати курс полівітамінних препаратів, збагачувати раціон овочами і фруктами, вдосталь відпочивати,  мати повноцінний сон. Лікар нагадує, що при недузі слід пити багато рідини — воду, компоти, соки, чай, молоко — всі ці напої виводять з організму токсичні наслідки активності бактерій. Не забувайте регулярно провітрювати і зволожувати приміщення, особливо спальню — вночі слизова оболонка дуже вразлива до сухого повітря.