Герої «Бутівки»: Генштаб розслідує, як там опинився "Правий сектор"

14.06.2016
Герої «Бутівки»: Генштаб розслідує, як там опинився "Правий сектор"

Ситуація на східному фронті неабияк загострилася: через застосування ворогом підступної тактики кількість загиблих військових i цивільних зросла в рази. За даними прес-центру АТО, окупанти відкривають вогонь, а коли отримують відповідь, вимагають режиму тиші, в деяких випадках не дотримуючись його, продовжують агресивні обстріли з важкої артилерії.
 
 
Зокрема, в ніч на неділю ворог обстріляв iз потужної зброї шахту «Бутівка», що на околиці Макіївки під Донецьком. У результаті будівля шахти частково обвалилася. Під завалами, за даними волонтерів і окремих народних депутатів, загинуло чотири вояки зі складу ДУК «Правий сектор», ще 10 добровольців поранено. 
 
 
У штабі АТО та в Генштабі ЗСУ попервах заперечували втрати в лавах ЗСУ. Однак не згадали про добровольчі формування. Утім у неділю ввечері на майдані Незалежності в Києві кілька сотень патріотів вшанували пам’ять загиблих у «Бутівці», запаливши свічки на честь захисників України. А вчора вранці командир ДУК «Правий сектор» Андрій Стемпіцький оприлюднив фото загиблих під Донецьком бійців.
 
 
Пан Стемпіцький назвав позивні та окремі прізвища загиблих: 26-річний «Гуцул» (Юрій Гнатюк), 24-річний «Док» (Роберт Маслей), «Легат» та «Ярик». Зокрема, Роберта Маслея із Закарпаття, відомого як «Док», вважали одним iз найкращих парамедиків «Правого сектору».
 
 
Після цього заперечувати втрати вже не було сенсу. Тож на Банковій, на відміну від Міноборони, заявили, що вважають героями добровольців, що загинули на шахті «Бутівка» . 
 
Як повідомив речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко, за фактом загибелі чотирьох бійців зі складу ДУК «Правий сектор» проводять офіційне розслідування. Зокрема, Генштаб ЗСУ з’ясовує, чому добровольці, які не належать до Збройних сил України, перебували на передовій без дозволу. 
 
 
Полковник Лисенко також пояснив, чому прес-центр АТО в неділю заперечував втрати на шахті «Бутівка». Мовляв, в офіційних зведеннях iдеться лише про загиблих і поранених військовослужбовців ЗСУ, правоохоронних і силових структур держави, а не про добровольців, які не мають права перебувати на передовій. 
 
 
«Як мені передали з Генерального штабу, зараз там проводять відповідне розслідування — яким чином люди, які не належать до Збройних сил України, без відповідного дозволу були на передовій», — пояснив пан Лисенко. І додав, що «кожен українець, який зі зброєю в руках, захищаючи свою Батьківщину, загинув, є справжнім Героєм».