Київ — не Орландо

14.06.2016
Минулими вихідними в українській столиці вп’яте пройшов «Марш рівності» на підтримку ідеї необхідності дотримання прав людини, незалежно від сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності або яких-небудь інших ознак. Цього року захід відбувався при охороні поліцейських зі щитами, собаками та металошукачами. Мирна хода об’єднала близько двох тисяч людей, які принесли з собою українську символіку та «веселкові» прапори. Правоохоронців було втричі більше.

До слова, «Марш Рівності» не менш ніж наполовину складався з людей, які не належать до ЛГБТ-спільноти і прийшли, щоб ви­словити солідарність. Серед учасників маршу — правозахисники, громадські активісти, демобілізовані військові, політики і дипломати. Дехто прийшов із дітьми, були люди на інвалідних візках.
 
Серед присутніх на акції були й противники «Маршу рівності», які прийшли з плакатами «Київ проти параду». Поліція затримала 57 осіб, склала 10 адміністративних протоколів за статтею «дрібне хуліганство». Незважаючи на дрібні заворушення, організатори заходу ствер­джують, що сьогодні значна частина українського суспільства підтримує права людини для всіх. 
 
«Цьогорічний «Марш рівності» цілком заслужено можна назвати історичною подією: він був відкритим, він був масовим, він пройшов мирно. Держава продемонструвала свою спроможність та бажання виконувати свої зобов’язання щодо дотримання прав людини для кожного і кожної. Суспільство в своїй більшості підтримало  демократичні цінності та права людини, які є основною темою цього мирного зібрання. Цей величезний крок уперед став можливим завдяки кожному і кожній iз нас», — коментує директорка Департаменту безпеки «Київ-Прайд-2016» Руслана Панухник. 
 
Утім якщо в Україні марш пройшов без заворушень, то y США Прайд завершився терактом. У ніч на неділю в американському місті Орландо в одному з клубів сталася стрілянина, yнаслідок якої півсотні людей загинуло та ще півсотні госпіталізовано з пораненнями різних ступенiв тяжкості. Наразі поліція має дві версії події: неприязнь до геїв і теракт, здійснений під впливом або під керівництвом ісламських екстремістів. Друга версія найбільш вірогідна, оскільки терористичне угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за стрілянину в нічному клубі.
 
До слова, президент США Барак Обама виступив зі спеціальним зверненням, під час якого назвав масову стрілянину в Орландо «терактом і актом ненависті», тому ФБР розслідує цей злочин як теракт. За останніми даними, трагедія в гей-клубі Pulse за кількістю жертв стала найбільшим випадком масового вбивства в США з часу терактів 11 вересня 2011 року.