Геніальна провінція: у Бучачі започаткували Дні Пінзеля

08.06.2016
Геніальна провінція: у Бучачі започаткували Дні Пінзеля

Вівтар Успенського костелу в Бучачі зi скульптурами Пінзеля. (www.kmu.gov.ua)

У райцентрі Бучач на південному заході Тернопільщини відбулася непересічна культурна подія — пройшли найперші Дні Пінзеля, які мають стати традиційними і проводитися надалі щороку.
 
Як відомо, старовинне містечко Бучач тісно пов’язане з життям і творчістю надзвичайно оригінального і таємничого скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля, якого ще називають Мікеланджело українського бароко. Саме там він одружився, став батьком двох синів, та, згідно з архівними документами (бо могили не знайдено досі), закінчив своє життя.
 
Там же він створив чимало своїх шедеврів, ставши основоположником нової барокової експресивної пластики, якій немає аналогів у Європі. Один із прикладів — Ратуша на центральній площі міста, яку вважають однією з найвизначніших у своєму стилі архітектурних пам’яток ХVІІІ століття.
 
Та й узагалі Бучач — друге після Львова місто за кількістю скульптур геніального майстра, які там збереглися. Тож, як кажуть, сам Бог велів місцевій владі та громаді якнайширше популяризувати дорогоцінну спадщину, і саме для цього було започатковано Дні Пінзеля.
 
До програми перших «Днів» увійшли, зокрема, наукова конференція за участю мистецтвознавців, тематичні лекції, літературні зустрічі, показ фільмів, присвячених Пінзелю, та екскурсії місцями, пов’язаними з його життям та творчістю.
 
Приміром, до села Рукомиш, у храмі якого зберігається славнозвісна скульптура Святого Онуфрія роботи Пінзеля, через яку кілька років тому виник скандал, бо громада заховала її, аби не віддавати на виставку до Лувру (боялися, що не повернуть).
 
«Для нас дуже важливо, щоб Дні Пінзеля мали продовження, — сказав на їх відкритті голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. — Ми маємо популяризувати творчість відомого галицького скульптора не лише словами, а й конкретними діями». Хочеться вірити, що буде саме так.