Зранку реформи, ввечері гроші

07.06.2016
Зранку реформи, ввечері гроші

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, відносно скромний за розмірами — 1,7 млрд. доларів, ми зможемо отримати в найкращому разі у серпні нинішнього року. Таким чином, в ідеальному випадку, відтермінування становитиме понад 9 місяців: раніше передбачалося надати нам третій транш наприкінці 2015 року.

Хочете гроші — реформуйте податкову 

Остаточне рішення МВФ може ухвалити в другій половині липня, заявив представник Фонду в Україні Жером Ваше. Для ухвалення позитивного рішення наша держава має виконати низку умов. «Ми орієнтуватимемося не лише на обіцянки, а й, що більш важливо, на дії, спрямовані на проведення реформ, — заявив Ваше. — Ми подивимося на політику, яку проводитимуть у наступному місяці [липні]. І на основі цього рада директорів ухвалить рішення щодо можливості виділити фінансування». 
 
Умови наших донорів до України на цей раз доволі серйозні: зранку реформи, ввечері гроші. Годувати Захід обіцянками, як це було заведено ще при «двополюсному» Вікторовi Януковичу, вже не вийде. Про це МВФ заявляв і кулуарно, і публічно. А днями ще й зайвий раз наголосив на цій вимозі. «Якщо Україна не виконуватиме свої зобов’язання, то засідання ради директорів може просто не відбутися, — сказав Жером Ваше. — І справді, існує чимало «домашніх завдань», які треба виконати до цього засідання, щоби керівний орган МВФ зумів оцінити здатність і бажання влади України здійснювати реформи». 
Ваше не назвав увесь перелік «домашніх завдань», але, судячи з його слів, «УМ» сама склала рейтинг найболючіших точок сучасної України, які найбільше заважають Міжнародному кредитному фонду фінансувати нашу державу. 
 
Найчастіше Ваше говорив про корупцію в Україні, що, на його думку, є «макрокритичною». «Корупція — це перепона для стійкого економічного зростання у майбутньому, — заявив представник МВФ і додав: — Ми підтримуємо діяльність Національного антикорупційного бюро, відстоюємо електронні декларації,  заходи з протидії відмиванню коштів. В енергетиці — різниця у тарифах була джерелом корупції. У фінансовому секторі вистачало слабких банків, які їх власники використовували для фінансування власного бізнесу — на шкоду вкладникам». 
 
Таким чином, ще одну умову від Фонду Україна виконала, а другу — ... продовжує виконувати. Йдеться про тарифи на газ, які відтепер є однаковими для всіх споживачів, а також на подальше очищення банківської системи, яке в нас уже набрало рис банкопаду. І останнім часом цей процес, що недавно призупинився, знову стартував — iз подвійною енергією. Йдеться насамперед про банки «Хрещатик» і «Михайлівський». Тим часом глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що українська банківська система є на 100% прозорою, тобто має своїх публічних акціонерів. За її словами, залишилися ще два банки, які оголосили про самоліквідацію. «Це маленькі банки, які не мають ні активів, ні пасивів», — сказала очільниця НБУ. 
 
До переліку можливих «домашніх завдань» Ваше включив реформу органів прокуратури, яка в нашій країні вже стартувала. А також — зміни в податкових органах. 
На думку експертів, традиційні антикорупційні вимоги МВФ — крок безумовно корисний для України. Як і реформування економіки. Понад це — кінцевий ефект від дієвих кроків боротьби з корупцією та поліпшення інвестиційного клімату матимуть значно позитивніший вплив на економіку, ніж отримання чергового кредиту. Навіть на дуже пільгових умовах.  
 
Зрештою, зовсім не важко зрозуміти Фонд, чому він не хоче давати гроші в систему, де вони, м’яко кажучи, будуть використані ну зовсім не ефективно. А грубо кажучи, їх розкрадуть. 

На пенсію — вчасно

Інша справа — традиційні пенсійні проблеми України. Проблему наповнення Пенсійного фонду намагалася розв’язати ще минула влада, щоправда, без особливого успіху. Як і передбачали експерти ще тоді, з часом ця проблема може «рвонути». І ось уже майже «рвонуло»... 
 
Для МВФ це ризик. Судячи з обережної дипломатичної риторики представника МВФ, вони у випадку відновлення кредитування можуть наполягати і на доволі жорстких умовах. «Насамперед треба визнати величезні проблеми в пенсійній системі: величезний дефіцит — у 2-3 рази більший, ніж у Європі, — змалював проблему Жером Ваше. — До того ж усі знають, що звичайний пенсіонер отримує не так уже й багато. Тому розв’язати проблему, урізавши пенсії, неможливо... Ми рекомендуємо не створювати нову пенсійну систему, а просто вдосконалити стару». 
 
А якщо пенсії не можна зменшити, то логічно, що варто збільшити пенсійний вік. Подібна ймовірність — надто болюча для українського суспільства. Нещодавно віце-прем’єр Павло Розенко заявив, що МВФ зовсім не наполягає за збільшенні пенсійного віку — і Фонд, мовляв, із цим погоджується. 
 
Жером Ваше слова українського чиновника не підтвердив і не спростував. «Скажу так — ми порадимо уряду розглянути всі варіанти для вирішення цієї дуже важливої проблеми у пенсійній системі», — сказав представник МВФ. А відтак, за неофіційними даними, і відмова підписати меморандум із Фондом минулого тижня, і консультації до кінця липня пояснюються неузгодженістю між офіційним Києвом і штаб-квартирою МВФ щодо пенсійних проблем. 
 
Тим часом заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив: перемовини з Україною перебувають на завершальній стадії — і про збільшення пенсійного віку не йдеться. «Залишилося узгодити ще кілька крихітних деталей», — сказав Ліптон, натякнувши, що пенсійну проблему вирішили винести за дужки. Тобто пенсійну реформу з Фондом українська влада обговорюватиме дещо пізніше. Треба розуміти, перед отриманням чергового, тобто четвертого, траншу кредиту, який ми маємо отримати нинішнього року. 
 

Порятунок від МВФ

 
На думку голови Національного банку Валерії Гонтаревої, українська економіка перебуває у відносно стабільному стані завдяки допомозі Міжнародного валютного фонду і Світового банку. Які і врятували нас від страшної катастрофи. 
 
«Завдяки вчасно отриманій допомозі українська влада і, зокрема, НБУ зуміли вчасно взяти під контроль негативні процеси в економіці і таким чином уникнути розвалу всієї системи через велику кількість загроз», — сказала очільниця Нацбанку. За її словами, Національний банк України, швидше за все, не впорався би з усіма макроекономічними проблемами без допомоги кредиторів. Зараз, на думку Гонтаревої, наша країна перебуває під фінансовою парасолькою завдяки допомозі наших зарубіжних партнерів.