Сьоме коло пекла

03.06.2016
Сьоме коло пекла

 
Вінницький міський суд по-новому розпочав розгляд справи добровольця-волонтера Андрія Сарвіри з позивним «Санчес». Нагадаємо, що хлопця звинувачують у «заподіянні тяжких тілесних ушкоджень» синові директора м’ясокомбінату «Іванівські ковбаси» Сергію Семенчуку ще у 2008 році. Хоча за роки, які триває судове розслідування, так і не вдалося знайти ні відбитків пальців Сарвіри на пляшці, якою було порізано обличчя постраждалого, ні свідків, які підтвердили б, що саме Андрій завдав удару. У вересні минулого року суддя Курбатова присудила взяти під варту «Санчеса» за «порушення підписки про невиїзд», хоча хлопець і не приховував, що він попросився добровольцем у зону АТО, і на всі судові засідання регулярно з’являвся. І лише у лютому Апеляційний суд Вінницької області скасував це рішення і відправив справу на новий судовий розгляд, знявши з Сарвіри будь-який запобіжний захід.
Провадження прийняла нова суддя Гайду Ганна Володимирівна. Свого часу вона взяла відвід, оскільки її чоловік брав участь у цій справі, але отримала відмову. Втім, крім цих формальних перестановок, нічого в процесі, схоже, не змінилося. Нова суддя без обговорення відхилила клопотання захисту Сарвіри повернути скомпрометований обвинувальний висновок до прокуратури на доопрацювання і призначила слухання на його основі. «Ми звернули увагу судді на недоліки обвинувального акта, поданого прокурором, але вона проігнорувала наші доводи і призначила слухання в межах цього обвинувального акта, навіть не обґрунтувавши свою мотивацію. Тому зараз фактично почнеться по-новому судовий процес із допитом старих свідків, розглядом того, що уже десять разів розглядалося. Наскільки це все затягнеться і яким буде результат, передбачити зараз складно», — повідомив «УМ» адвокат Сарвіри Андрій Киченок.
Сам «Санчес» після звільнення з-під варти і реабілітації в госпіталі в Дніпрі повернувся на передову у 81-шу бригаду. На судове засідання вчергове приїхав iз-під Слов’янська. «Таке враження, що нічого не змінилося — все відбувається за одним сценарієм. Я вже бачив те саме, коли була суддя Курбатова: ті самі вироки без обґрунтування, ті самі перезирання прокурора з потерпілим. Вони наче не відчувають, що час змінився і люди змінилися, що справа отримала розголос і просто так, «втихаря», просто за чиїмось бажанням їм уже не вдасться мене закрити. Мабуть, будуть брати ізмором», — каже Андрій. 
До речі, це вже друга спроба дати справі новий хід — на перше засідання, 12 травня, потерпілий просто не з’явився. Водночас лише за минулий рік Андрій потратив більше десяти тисяч гривень на відвідування судових засідань. «Приїхати зі Слов’янська до Вінниці лише в один бік — більш як 600 гривень. І назад стільки ж. Якщо засідання будуть часто переносити — всі кошти підуть на дорогу. Очевидно, на це й розраховують. І на те, що інтерес у ЗМІ до цієї справи спаде», — зазначає «Санчес».
Наступне судове засідання призначено на 7 липня. І відступати ніхто не збирається.