Бідна армія

03.06.2016
Члени Комітету ВР iз національної безпеки та оборони заявили, що ситуація з фінансуванням української армії катастрофічна. Вiдтак комітет звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою звернути увагу на цю критичну ситуацію.
Ідеться насамперед про відсутність 3,6 мільярда гривень, які мають піти на фінансування озброєнь i ремонт техніки. Проте це не все, загалом не вистачає 10 мільярдiв гривень на загальне фінансування армії. За словами голови комітету Сергія Пашинського, «цих грошей у бюджеті немає». Раніше ці кошти були перед­бачені через спецконфіскацію активів Януковича, однак поки її немає — необхідно вирішувати проблеми армії альтернативним шляхом».
Але проблема недофiнансування армiї вiдкриває i зворотний бiк медалi, що напряму стосується вже самого комiтету ВР пiд орудою Пашинського.
Деяких членів комітету неодноразово звинувачували у «розкручуванні» корупційних схем при закупівлях для військових. Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, що пані Чорновол та пан Вінник «намагаються нав’язати армії закупівлю 20 тисяч комплектів польової форми для військовослужбовців. Форма — дрянь і навіть погань убивча, тому що горить, хоча горіти в прин­ципі не повинна. Це не зупиняє депутатів-«патріотів», які, діючи у зв’язці з казнокрадом і шахраєм, фігурантом низки кримінальних справ ще з часів Кучми Сергієм Пашинським, намагаються пролобіювати чийсь бізнес-інтерес. Інтерес, який обернеться загибеллю сотень воїнів на фронті», — написала журналістка Марина Корнева. Журналісти-розслідувачі зазначали, що коштів немає саме тому, що вони розкрадаються. 
Тож комітет вирішив спростувати цю інформацію і на засідання запросив голову НАБУ Артема Ситника, проте він не з’явився. Замість нього був присутній член НАБУ, якому і передали всі документи для розслідування справи з проханням перевірити процес закупівель для армії. За останньою інформацією, для військових за завищеними цінами закуповують їжу, паливо, польову тканину і навіть шкарпетки. Як повідомила в ході засідання комітету Тетяна Чорновол, виявилося, що в 2015 році були укладені контракти на закупівлю їжі військовим iз чотирма фірмами, але для двох iз них ціни були завищені на 20%. У свою чергу, саме пані Чорновол звинувачують у закупівлі польової тканини для військових за завищеними цінами. «Я вас запевняю, це все атаки на членів нашого комітету. Оскільки ми постійно вимагаємо, щоб кошти Януковича були передані на армію. Декому це невигідно, от вони і починають звинувачувати членів нашого комітету в корупційних махінаціях», — прокоментував пан Пашинський.
У свою чергу волонтери зазначають, що члени комітету Чорновол та Вiнник і справді економлять на армії. «Коли два народнi обранцi на весь світ чорне називають білим, а біле — чорним, просто бере острах. Ну навіщо ж так нахабно брехати? Хоча в даному випадку, коли це солодка парочка — Вiнник і Чорновол, усе стає на свої місця. 
Усі ці події відбуваються кожен раз, коли Міністерство оборони України що-небудь купує. Це в нас таке ось «тендерне загострення». Так було минулого року, так відбувається нинішнього: мільярди гривень на речове забезпечення не дають спокою цим двом депутатам. 
Наші «любімочкі» знайшли інший механізм, так їм здавалося. Легко виграючи з неймовірно заниженими цінами на Prozorro, вони розраховували запхати в армію «говнєцо» через «домовленість» на етапі військового приймання. Але й тут облом: у Центру розробки і супроводу є функціонал iз вибіркового контролю якості продукції на складах. І ось тут ми підійшли до свіжого. На склад надійшло близько 20 000 комплектів форми від низки постачальників, які якось дуже дивно виграли, поставивши ціну нижче орієнтовної собівартості. І все було б непогано (для них), але ось Діма хабарів не бере. І Полторак теж не бере. На кону «дрібниця» для народних обранців — 12 мільйонів гривень. А для нас це справа принципу», — зазначив радник Президента України волонтер Юрій Бірюков.
Подібні питання виникали й до закупівлі палива. Так, у 2015 році були укладені договори на закупівлю 30 тисяч тонн дизельного палива вартістю приблизно 750 мільйонів гривень за ціною, яка при перерахунку на один літр майже на двi гривнi більша , ніж на заправках.
У свою чергу член комітету Іван Вінник зазначив, що незважаючи на те, що після інциденту на Яворівському полігоні в 2014 році, коли загинув боєць через загоряння неякісної форми, матеріал, який не відповідав стандартам Міноборони, в лютому 2015 року було закуплено ще 20 тисяч таких комплектів. Є питання у членів комітету навіть до вартості шкарпеток, які закуповують для військових. Як заявив нардеп В’ячеслав Костянтинівський, вартість шкарпеток, які закуповують для військових, удвiчi перевищує вартість таких самих у магазинах. У зв’язку з цією інформацією комітет одноголосно прийняв рішення передати всі матеріали в НАБУ. n
 

ДО РЕЧІ

Це було перше засідання комітету, на яке прийшла Надія Савченко. Народний депутат поки не готова активно вступати в дискусії, проте зазначила, що найближчим часом розбереться з питаннями закупівель і зможе висловити свою позицію щодо скандалу навколо комітету.