Дощові снодійні краплі

02.06.2016
«Засинаю... Не можу працювати — і квит!». Як часто в дощову погоду ми повторюємо ці слова. Зазвичай сонливість лікарі пояснювали тим, що дощ приносить iз собою низький атмосферний тиск, і це позначається на самопочутті: зникає тонус, хочеться дрімати. Щоправда, недавно вчені дійшли думки, що існують й інші передумови сонливості у дощову погоду.  Хронобіолог Наомі Роджерс iз Центрального університету Квінсленда назвала кілька нових причин, які, на думку вчених, роблять людину сонливою під час дощу. По-перше, коли небо затягнуте дощовими хмарами, перестає  світити сонце, в організмі збільшується кількість «нічного гормону» мелатоніну. Тобто невчасно спрацьовує біологічний годинник, віддаючи команду: час спати.
По-друге, на людину заспокійливо діє запах землі після дощу. Зазвичай, рослини в посушливі періоди виробляють особливі олії, блокуючи зростання насіння в умовах нестачі води. Дощ ці олії вимиває, змішуючи їх iз геосміном, — органічною речовиною, яку виробляють бактерії. Відтак виникає новий, особливий запах, який заспокійливо діє на людський організм.
Третьою причиною сонливості, на думку вченого, може бути озон після грози — особлива модифікація кисню, що складається з трьохатомних молекул. І, нарешті, ритмічний шум самого дощу. За словами науковців, падіння дощових крапель створює так званий рожевий шум. Це один iз фонових шумів, такий же, як білий шум, що звучить у діапазоні від 20 Гц до 20 тис. Гц. За деякими даними, рожевий шум покращує сон людини, знижуючи активність мозку. Вчені не можуть підтвердити свої висновки лабораторними дослідженнями, але тим, хто сумнівається, пропонують провести особистий експеримент і посидіти протягом півгодини біля вікна, слухаючи шум дощу.