Вірю — не вірю

02.06.2016
У Тернополі активісти виступають проти проведення у школах занять із християнської етики. Причина цього — не антирелігійне ставлення, а невід­повідність конституційним законам. Петиція вже набрала більше 250 підписів та готова до подачі в міську раду.
Авторка звернення — юрист Тетяна Семусь говорить: «Це порушення Конституції. Подібна петиція мала з’явитися. Просто, нас перших це дістало. Як юрист, я розумію, що документ нічого не дає, окрім інформаційного приводу. У ньому практично і викладено вимогу — замінити уроки християнської етики уроками релігієзнавства, де діти будуть отримувати повну інформацію про всі релігії, мати загальний розвиток». «Я хочу добитися дотримання Конституції. Петиція підняла хвилю, я маю реакцію з інших областей — люди задоволені, що питання порушується. Я розумію, що поки не буде судових позовів і офіційних звернень, ми нікуди не просунемось», — продовжує вона. Проте ставлення інших містян до цієї пропозиції досить обурливі. Деякі батьки вважають, що саме християнська етика є основою релігійного світу. 
«Ми — християни. Моя донька — християнка. І я не бачу адекватної причини для того, щоб вивчати ті релігії, які від нас на іншому кінці світу», — говорить «УМ» Ліна Мусієнко. За її словами, школа та церква повинні розвивати в дітях позитивні якості. Схожої думки і отець Олексій iз Тернопільщини, який вважає такі уроки ще одним кроком до Бога, проте, за його словами, кожен сам має до цього прийти. «Бог дав нам віру, яку ми маємо плекати в собі. І неважлива кількість почутого чи побаченого, віра в серці, а не в книжках», — додає він «УМ».
У міськраді цю петицію поки не коментують. Проте розгляду, за законом, вона все ж підлягає. Наразі на аналогічні впровадження вже готуються збирати підписи й інші прилеглі області.
До речі, петицію про відокремлення освіти та християнського письма вже прийняли в Івано-Франківську. У даному документі висувають всього три вимоги: проінспектувати заклади освіти на предмет чіткого дотримання у них вимог ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту». Виключити з навчальних планів освітніх закладів предмет «Християнська етика» і відновити викладання предмету «Етика» або будь-якого іншого, що не нестиме жодного релігійного змісту чи навантаження з ухилом на конкретну релігію. Розробити письмове розпорядження стосовно необхідності неухильного дотримання вимог ст. ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».